Опасна находка в Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват

Останки на камион, открити в Чернобилската зона за изключване в Украйна, може да представляват опасност за живота и здравето на хората. Снимката се появи в неделя във Facebook страницата на от Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват.

"Опасни находки на територията на резервата", написа организацията. Нищо повече не се съобщава за естеството на опасността от обърнатия камион ЗИЛ. Хората веднага предполагат в коментарите, че е източник на радиация, че е горял и е обърнат по време на аварията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано даде на правителството три месеца, за да приеме мерки за развитие на туристическия потенциал на зоната на изключване в Чернобил.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е мащабна структура, която се учредява на 26 април 2016 г., когато е издаден Указ на президента на Украйна за неговото формиране.

Още 5 години след инцидента в Чернобил учените отбелязват постепенното възпроизводство на животинския и растителния свят. Благоприятни условия за това станали евакуацията на населението и прекратяването на всякаква икономическа дейност. Учените  регистрирали увеличаване на броя на типичните и появата на редки видове флора и фауна. Перспективите за бъдещето изглеждали благоприятни -  очаквало се антропогенните ландшафти бавно да се трансформират в естествените за региона.

След като от аварията изминали 15-20 години, станало ясно, че природата е много по-мощна дори и от толкова ужасен човешки фактор като катастрофата в Чернобил. Територията на няколкостотин хиляди хектара сама по себе си се превърнала в резерват. Там намират подслон и комфортни условия за възпроизвеждане стотици видове, не само типични, но и редки редки животни.

От средата на 2017 г. Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват активно се развива като независима бюджетна институция, в структурата на Държавната агенция за управление на зоната на изключване.

От 2018 г. резерватът активно участва в международни проекти, а научното отделение организира първите научни експедиции за проучване на флората и фауната на територията на зоната на изключване.

Създаден в 30-километровата зона, най-големият резерват в Украйна е основа за изключително важен уникален природен експеримент не само за страната, но и за целия свят.

Според учените в резервата има повече от 400 вида животни, птици и риби, включително такива от Червената книга. Към днешна дата вече са идентифицирани 300 вида, от които 19 са включени в Червената книга на Украйна. Намерени са също 1 228 вида висши растения, от които 61 вида са редки и подлежат на защита.

Основният акцент в изследователската работа е изучаването на редки и типични видове фауна - големи хищници (кафява мечка, рис, вълк) и копитни животни (лосове, елени, сърни), популациите от които са нараснали няколко пъти през последните години. От голям интерес са свободно живеещите от 90-те години коне на Пржевалски. Днес видовият състав на животните на тази територия съответства на естествената фауна на този географски район - Полися.

Чернобилският резерват ще стане важен елемент от "лабораторията на открито", каквато е цялата зона на изключване. Тук ще продължат научните изследвания - екологичен мониторинг на околната среда, инвентаризация на флората и фауната и екосистемите. Ще се разработват научни препоръки за опазване и възпроизводство на редки видове флора и фауна и възстановяване на естествените екосистеми. 

Информационното и образователно въздействие на резервата също не са на последно място с формирането на екологично съзнание и възпитанието на уважение към природата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини