Космически частици разкриха детайли за мистериозна подземна църква в Русия

Изображение 1 от 2

    Скрит под крепостта Нарин-Кала в Дербент, Русия, се намира мистериозен подземен свод – структура, чиято първоначална цел бе неизвестна десетилетия наред. Сега благодарение на хитрата употреба на сканираща технология, може би най-после ще разберем за какво е служила постройката.

    Изследователите използвали техниката мюонна радиография. Тя проследява заредените субатомни честици мюони, генерирани при взаимодействието на космическите лъчи със земната атмосфера.

    С помощта на тази техника, учените добили представа откъде са преминали мюоните, и къде са били абсорбирани или отклонени.

    Така стигнали до заключението, че подземната структура някога е била огромна църква.

    Възможно е това да е най-старата църква в Русия, датирана около 300 г. от новата ера.

    Досега учените спореха дали обектът е църква, воден резервоар или зороастрийски храм. Благодарение на новите измервания първата хипотеза взема превес над останалите две.

    Установено е, че необичайната сграда е с формата на кръст, чийто крайща са ориентирани правилно към четирите посоки на света. Едната и страна е с 2 метра по-дълга от другата.

    Учените не могат да разкопаят земята под Нарин-Кала, защото крепостта е определена за културно наследство от ЮНЕСКО, вместо това спуснали детектори в дълбините на структурата и изследвали вътрешните и размери в продължение на 4 месеца.

    Сградата е с височина 11 метра, разстоянието от южния до северния край е 15 метра, а това от източния до западния - 13.4 метра. Куполът е разположен точно на пресечната точка.

    Макар обектът да е бил смятан за воден резервоар – и вероятно да е бил използван с тази цел през 17-ти и 18-ти век, разликите между него и друг близко разположен резервоар подсказват, че първоначалното предназначение на сградата не е било съхранение на вода.

    В миналото сградата се е намирала изцяло на повърхността и се е извисявала на най-високата точка от Нарин-Кала. Според учените изграждането на воден резервоар на върха на планината не звучи логично.

    Смята се, че сградата е била погребана от Сасанидската империя, след като поела контрола над Дербент около 700 година – районът е част от жизненоважен търговски път между Европа и Близкия Изток.

    Анализите разкрили необичайно струпване на мюони в западното крило, което може би подсказва определена архитектурна особеност, която се е запазила и ще позволи по-детайлно сканиране с подобна неинвазивна техника.

    Изследванията продължават, като целта на учените е да добият пълна представа за намиращото се в земята под крепостта Дербент.

    Находката се определя за странна, като засега въпросите са повече от отговорите.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини