Знаете ли какво се случва с магаретата на Санторини?

Изображение 1 от 3

    Бият ги, карат ги да мъкнат товари по 20 часа на ден, дори в най-големите жеги не получават почти никаква храна и вода: магаретата на гръцкия остров Санторини са подложени на жестоки издевателства. Ето какво видяхме там:

    Живописни улички, варосани в бяло къщи, приказно красиви залези: Санторини е смятан за един от най-красивите гръцки острови. Но това райско кътче, което привлича туристи от цял свят, незабелязано стана и арена на жестока битка между местните хора и защитниците на животните.

    Става дума за магаретата, които са един от най-важните извори на печалби за островитяните. В същото време обаче над тях е надвиснала сериозна заплаха. Защитниците на животните твърдят, че магаретата на остров Санторини са подложени на издевателства и тежка експлоатация. От групата ПЕТА наскоро публикуваха видео, показващо ужасяващи сцени, и обвиниха гръцките власти, че прикриват жестокото отношение към животните.

    Сигурно мнозина са виждали тези магарета поне на снимка. Накичени са с мъниста и хлопатари и ден след ден транспортират стотици отпускари по стръмните пътеки на Санторини - цели 520 стъпала нагоре. Така туристите получавали „автентично" впечатление от гръцките нрави и обичаи. Срещу скромната цена от 6 евро.

    Бият ги, карат ги да мъкнат товари по 20 часа на ден

    Защитниците на животните твърдят, че магаретата на Санторини живеят в изключително лоши условия. „Ако пъхнеш ръка под ремъците и седлото, веднага ще установиш, че цялото тяло е в рани", обяснява Мария Астравени от международната мрежа за защита на животните „Direct Actions Everywhere". „Поводите и мундщуците им често пъти са напоени с кръв. А когато някое магаре рухне от умора и не може да продължи нататък, собственикът просто го зарязва и взима друго магаре или муле."

    Защитниците на животните твърдят, че собствениците бият магаретата, за да ги принудят по 20 часа на ден да мъкнат на гърба си туристи и багаж. Дори в най-големите обедни жеги животните почти не получават храна и вода, почивките на сянка също са рядкост.

    Целите са в рани

    За магаретата на Санторини ходенето по мъките започва от пристанището. Всяка седмица на острова пристигат около 40 000 туристи, много от които са германци. И всъщност тъкмо тези хора могат да помогнат на магаретата, смята Астравени. „Ако искаме да прекратим този традиционен бизнес, ние най-напред трябва да убедим туристите да не използват магаретата", обяснява тя. В Гърция издевателствата над животни са престъпление, което се наказва с глоба до 15 хиляди евро и затвор до пет години.

    Активистите обаче смятат, че местните власти не полагат достатъчно грижи за животните. Още преди година се беше надигнала международна критика срещу издевателствата над магаретата в Санторини, а някои протести дори прераснаха в насилия. Тогава гръцкото правителство предприе спешни мерки: собствениците на магарета вече са длъжни да осигуряват на животните подходящи обори и поне 30 минути дневно разходка на свобода, както и да ограничават работата им, когато температурите са особено високи. Освен това животните не бива да се товарят с повече от 100 килограма.

    Ден след ден мъкнат такива непосилни товари

    Независимо от всичко това защитниците на животните твърдят, че издевателствата продължават. И нито един собственик досега не е бил наказан. Според Мария Астравени, властите не само не обръщали внимание на страданието на животните, но дори насърчавали доходния бизнес.

    Вече от години различни кампании се опитват да помогнат на магаретата на Санторини. Досега без особен успех. Ето защо активистите увеличават натиска и дори смятат да дадат под съд местните власти. „Вече нямаме надежда, че собствениците на магарета ще започнат да се отнасят по-добре с животните", казва Астравени. Активистката обяснява, че нейната организация вече събира доказателства, уличаващи не само собствениците, но и местните власти.

    "Иначе ще измрат"

    Магаретата традиционно са важен фактор в селското стопанство, а и за инфраструктурата на острова. Но модернизацията и техническият прогрес постепенно ги лишиха от тази роля. Според проучване на университета в Атина, през последните петдесетина години броят на магаретата в страната се е свил с цели 96%: от половин милион през 1955 до 12 хиляди през 2015 година. Само на Санторини са преброени 2 000 магарета - най-голямата "магарешка общност" в цяла Гърция. Но както казва Астравени: „Тези магарета трябва да бъдат освободени, иначе ще измрат".

    Местните власти досега не са отговорили на многобройните журналистически запитвания на ДВ. Кметът на острова Никос Зорзос все пак излезе с декларация по повод обвиненията на ПЕТА, в която се казва, че местните власти се придържат към законите за защита на животните. Според Зорзос, няколко организации били направили проверки, които установили, че животните са в добро здраве.

    В същото време местните собственици на животни изобщо не проявяват желание да ограничат използването на магарета. Дори твърдят, че процъфтяващият бизнес с магаретата помагал за опазването на традиционните санторински нрави и обичаи.

    Източник: http://www.dw.com/bg/

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      Надя
      1 0
      15:05, 19 юли 2019
      Могат да се инсталират ескалатори. Собствениците на хотели и общината общината ще финансират проекта.
    Последни новини