Изграждат нова детска площадка и стрийт фитнес в центъра на града за почти един милион лева

Днес кметът на Община Димитровград Иво Димов подписа два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020. Тържествената церемония се състоя в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В партньорство с турската община Узункьопрю, Димитровград е единствената община, която има спечелени два проекта по последната покана за проектни предложения. 

Първият е „Съвместни инициативи за резистентност на наводненията в трансграничния регион“. Основната цел на проекта е предотвратяване и смекчаване на последиците от природни и причинени от човека бедствия. Общата стойност на Проекта е 1 165 915 лв.

Вторият проект е „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – ATTRACTIVEness“. Общата цел е да се даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия и бъдат надградени сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в общините Димитровград и Узункьопрю чрез по-добро използване на културното, природното и историческото наследство в региона в унисон с общата концепция за развитието на устойчивия туризъм и да осигури широк достъп до туристическа информация в публичния сектор с фокус към приноса към местните икономики и насърчаване на инвестициите в инфраструктурата.

В рамките на изпълнението на Проекта е предвидено преустройство и изграждане на пространства в централната градска част, съществен елемент от 27-ия Културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ“. Обектът на интервенция ще бъде междублоковото пространство зад блок 1 на бул."България", където ще бъдат обособени нови паважна алейна мрежа, изграждане на открита детска площадка с каучукова саморазливна ударопоглъщаща настилка, изграждането на площадка за стрийт фитнес обзаведена с три различни мултифункционални тренажора и тенис на маса, дървена беседка и пейки. Предвижда се изграждане на система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Проектът предвижда нова декоративна растителност на подходящи места, която да дообогати пространствата показана в дендрологичните ведомости. Ще бъде изградена и автоматична поливна система за зелените площи. Стойността на Проекта възлиза на 966 101.63 лв. 

В момента въпросното пространство е превърнато в паркинг и се използва за седянка за незаконни таксита, извозващи пътници главно към кв. Изток. Другото място където се извозват хора в посока кв. Изток, е зад блок 9 на бул. "Димитър Благоев".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ай
    ай сиктир бе
    2 -1
    10:00, 26 юли 2019
    Ай сиктир бе с тея детски площадки то не се раждат деца в тоя град вие ще правите детски площадки и то за 1 милион алоооооооо

Още новини

Случаен виц

Последни новини