Димитровград вече разполага с автомобил за телемедицина

Изображение 1 от 2

    От днес Димитровград разполага със специализиран автомобил за отдалечена диагностика. Специализираното оборудване бе доставено и започна инсталирането, както на апаратурата, така и на сървърите и софтуера за неговата работа. Оборудването е закупено по изпълнението на проект, финансиран по Програма за Трансгранично сътрудничество INTERREG V ‐ A Гърция – България.

    Оборудването е инсталирано в специален автомобил, снабден с рампа за трудноподвижни пациенти, и представлява работна станция за отдалечена диагностика на пациенти. Специализираната медицинска апаратура включва: телемедицински стетоскоп, монитор за витални показатели, 2-канален PC-базиран ЕКГ апарат, ултразвукова коремна сонда, отоскоп, модерен рентгенов апарат, система за видеоконферентни разговори и др.

    В момента тече процедурата по избор на медицински екипи, които ще ползват специализирания автомобил за извършване на отдалечена диагностика – периодично ще бъдат посещавани населените места в системата на община Димитровград, където на място ще се извършват медицински прегледи с опция за провеждане на консултации със специалисти от различни болници в страната в реално време.

    Основната цел е предоставяне на първични здравни грижи на населението от всички 25 села в община Димитровград. Специализираният автомобил ще обикаля по селата, за да осъществяват прегледите. Целта е да бъдат обхванати трудноподвижни хора, пациенти с хронични заболявания, семейства с ниски доходи или такива, живеещи в отдалечени от общинските центрове райони.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини