17 °C

Като сегашните климатични промени не е имало през последните 2000 години

Изображение 1 от 2

  Глобалният климат се променя по-бързо сега, отколкото във всеки един момент през последните 2000 години.

  Това е заключението на три документа, публикувани на 24 юли в списанията Nature и Nature Geoscience, които разглеждат глобалния климат през последните две хилядолетия. Изследователите показват, че нито еднa от миналите флуктуации е имала глобалния обхват, който имат съвременните климатични промени. Миналите флуктуации обикновено са били локализирани, засягайки предимно един регион в даден момент. Съвременното изменение на климата, напротив, се случва в целия свят.

  "Температурите не са се повишавали и не са падали навсякъде едновременно", пишат редакторите в придружаващо мнение в Nature Geoscience. "По-конкретно, предишните студени или топли периоди, които продължили векове, достигали пик по различно времене в различни региони."

  Това е радикално различно от съвременните промени на климата, пише в статия Скот С. Джордж, изследовател на климата в Университета на Минесота, който не е участвал в изследването.

  "Макар че Малката ледникова епоха е най-студената епоха през миналото хилядолетие, времето на най-ниските температури варираше от място на място", пише изследователят. "Две пети от планетата са имали най-студеното време през средата на деветнадесети век, но най-дълбокият студ се е случил няколко века по-рано в други региони.

  При затоплянето през Средновековната аномалия на климата, само 40% от повърхността на Земята достигнали пикови температури по едно и също време. (...) Глобалното затопляне днес е несравнимо, на 98% от повърхността на планетата. Най-топлият период на нашата ера настъпва в края на ХХ век."

  Това означава, че почти всички части на планетата са имали най-горещите си десетилетия през последните 2000 години едновременно.

  А 21-ви век, който е извън обхвата на тези документи, досега е бил много по-горещ от 20-ти век. Всъщност светът продължава да се затопля, тъй като парниковите газове продължават да се натрупват в атмосферата.

  За да получат точна картина на глобалните температури през последните 2000 години, изследователите разчитат на близо 700 записа от така наречената база данни за температурата PAGES 2k. Тази база данни обобщава доказателства от ледени ядра, дървета, корали и други вещества, които променят външния си вид или химически състав вследствие глобалните температури. Изследователите са използвали тези записи, за да изградят подробна карта на колебанията на климата по целия свят. И никой от тях не прилича на постоянните повсеместни промени, които се наблюдават днес.

  Разбира се, причините са различни. Доказателствата от предишните 2000 години показват, че краткотрайните вулканични събития са били главна причина за климатичните колебания, пишат авторите. Човешките дейности са може би много малък вторичен фактор през този период. Сега хората са основната причина.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
  21 окт 2019
  Последни новини