БСП зове за оставки на Томислав Дончев, Десислава Танева и на директора на БАБХ

БСП призовава за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на земеделието Десислава Танева и на директора на БАБХ, заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев в отношение към изслушването на министър Десислава Танева за чумата по свинете.

Този въпрос на фона на тази криза, звучи само като облекчение, заяви министър Десислава Танева.

„Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете.

Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и трябва да си подаде оставката.

Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага.

Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката й вече трябваше да бъде депозирана“, заяви Мирчев.

Той обясни, че в отглеждането на свине и месообработването са инвестирани над 2 млрд. лв., които сега са под риск, а 20 000 човека може да останат без работа. По думите му само при избиването на 57 хил. глави става въпрос за 4 млн. кг. месо. Той подчерта, че министър Танева все още говори за превенция от заболяването.

„Преди повече от 2 години започнахме да следим как се приближава заразата към България и нееднократно сме алармирали и през парламентарен контрол, и в комисията. Тогава беше времето за превенция. Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е абсурдно. Рисковете сме ги оценили преди 2 години“, заяви социалистът.

Мирчев подчерта, че миналата година бившият министър на земеделието е заявил, че има неблагоприятна картина на разпространение на болестта у нас, а на въпрос за ситуацията, отговаря, че България може да се превърне в „масово гробище“, но не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, управляващите са излъгали, че площадките са готови, но от басейнова дирекция не са излезли с решение.

„Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали заразата ще може да бъде овладяна“, каза още той. Депутатът подчерта, че миналата година е трябвало да бъде разрешено на ловците да влязат в района на границата с Румъния, за да помогнат за депопулацията на дивите свине, носещи заразата, но вместо това ловуването е било изцяло забранено.

Той подчерта, че в Португалия и Испания е доказано, че кръвопиещите насекоми също могат да разнасят заразата, а отново благодарение на бездействието на управляващите, ситуацията с комарите по течението на река Дунав също е тежка. „Не беше направена никаква профилактика и превенция, а само замазване на очите на българските граждани“, обясни той.

Мирчев призова всички потърпевши да бъдат обезщетение на пазарни цени.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    0 0
    12:28, 27 юли 2019
    Управлението на страната е порнография.
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    21:20, 27 юли 2019
    Защо ли си мисля,че ако беше започнала ранна акция по пресичане на африканската чума, Корнелия щеше да цъфне по телевизията с розово прасенце.Когато защитаваше козичката на баба Дора и я гушкаше, дали не се напълни с бълхи , защото бабичката поддържаше хигиената с една проскубана метла.
Последни новини