За всички свинекомплекси 20-километрова санитарна зона. Военна полиция влиза в кланиците

20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми се въвежда извънредно, реши Епизоотичният съвет в МС

Извънредни мерки за сигурност и ограничаване на Африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев.

Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет.

Целта на тази мярка е да не допусне нерегламентирано клане на домашни свине без гарантиране на ниво за биосигурност. В 3 от общо 65 свинекомплекса в страната бе установена Африканска чума.

За всички останали, в това число и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, за която ще следят областните епизоотични комисии по места. В тази зона не трябва да има отглеждане в "заден двор", а навсякъде, където се гледат свине, трябва да са спазени съответните мерки за биосигурност. 

Десислава Танева потвърди, че пробите са доказали и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в тъй наречения "заден двор". 

До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20  са случаите на заразена дива свиня, обобщи данните към момента министърът на земеделието.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Последни новини