7 °C

Климатичните промени объркват сетивата на морските видове

Проучванията как глобалните промени оказват влияние върху морските организми отдавна се фокусират върху физиологичните ефекти. Вече е ясно, че черупките на стридите не се изграждат или поддържат така здрави в океан, който става все по-кисел поради излишния въглероден диоксид.

Съвсем наскоро изследователите започнаха да проучват как различните аспекти на глобалните промени могат да нарушат поведението на животните.

Ново проучване, ръководено от д-р Емили Ривест от Института по морска наука на Вирджиния, синтезира резултатите от тези пионерски поведенчески проучвания.

"Промените в климата ще повлияят значително на морските организми, като променят сетивните пътища", казва Ривест, доцент във VIMS. Ученият казва, че това ще има последици включително за чифтосването, плячката на хищниците и подбора на местообитания.

Като пример тя посочва проучване от 2016 г. на учени от Калифорнийския университет в Дейвис, което показва, че повишаването на киселинността на океана прави охлювите по-податливи на хищните морски звезди, като се намесва в способността им да обработват и реагират на химични сигнали, които морските звезди оставят във водата. Продължаващо проучване в залива Чесапийк, също разглежда как повишената киселинност на океана може да повлияе на взаимодействието между хищници и плячка - между сините раци и мидите.

Настоящото проучване, базирано на преглед на 120 статии в списания, е публикувано във Frontiers in Marine Science. Изследването е финансирано от Националната научна фондация.

Сензорни пътища
Една от целите на новото изследване е да изясни как човешкото влияние върху околната среда може да повлияе на всяка стъпка в сензорните пътища на морските организми.

"Нашият преглед подчертава, че поведението е резултат от сетивен път, който включва производството на информация, предаването на тази информация през околната среда, получаването на информацията от организъм и след това отговор - как организмът решава да постъпи с информацията", казва Ривест. "Разграничаваме също така информацията, получена случайно и информацията, която организмът създава умишлено - сигнал."

"Знанието къде и на колко места климатичните промени нарушават този път ще ни помогне да предвидим как може да бъдат повлияни по-широки екологични процеси, като хранителната верига и динамиката на популациите".

Учените откриват примери за въздействия на глобалната промяна във всички стъпки на сензорния път. Например:

Проучвания с два масово разпространени вида риби в залива Чесапийк установяват, че по-топлите води и увеличената мътност променят производството на звуците, които мъжките използват, за да привличат женски, като по този начин потенциално влияят на успеха на размножаването.

Проучвания с корморани разкриват, че повишената мътност поради замърсяване с хранителни вещества и по-чести облаци могат да влошат пропускането на светлина, което може да намали успеха на храненето сред тези хищници с остро зрение.

Проучване от 2013 г. показва, че повишаването на ларвите на кобия във води с повишени нива на въглероден диоксид влияе на техните отолити, което вероятно променя способността им да разпознават звука. Отолитите са калцирани тела във вътрешното ухо, които гръбначните животни използват, за да усетят гравитацията и движението.

Екипът проследява влиянието на глобалните промени на изброените от Междуправителствения комитет по изменението на климата в най-новия му доклад: повишаващи се температури, повишаване киселинниостта на океана, увеличаващи се зони с ниско съдържание на кислород, промени в солеността, повишена UV-B радиация, повишена мътност, изменена хидродинамика, по-голяма стратификация и излишни хранителни вещества. 

Мислете глобално, действайте локално
Констатациите на екипа имат отражение както в глобален, така и в локален мащаб.

"Първо, установихме, че има някои обобщаващи механизми. Ако стресорът от глобалната промяна засяга производството на визуална сигнализация или сигнал, вероятно ще повлияе и на производството на акустични и химически сигнали, и обратно", казва Ривест. "Всъщност от петте фактора на околната среда, които влияят - покачване на температурата, повишаване на киселинността на океана, нисък кислород, промени в солеността и повишена мътност, четири повлияват множество сетива. Установено е, че повишаването на киселинността на океана влияе върху зрителните, обонятелните и слуховите сигнали".

"Смятаме, че общото може да бъде физиологичният стрес", казва Ривест. "Промяната в температурата, солеността или повишената киселинност на океана стресира организма и може да наруши способността му да продуцира сигнал."

Но що се отнася до предаването на сигнала през околната среда, изследването установява, че климатичните изменения засягат само един режим - или акустичен, или визуален, или обонятелен. 

"Вместо да се опитвате да повлияете на поведението на целия свят - да намалите въглеродните емисии ... бихте могли да работите за управление на локалните причини за замърсяване, като изчистването на сушата и оттичането на дъждовна вода. Тези местни решения всъщност може да са по-ефективни на някои места и в момента те не получават толкова голямо внимание."

Изследването е публикувано на http://dx.doi.org/10.3389/fmars.2019.00346 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини