Арестуваха шефа на ТАД Груп. Преглед на печата

Вестниците в сряда съобщават, че законите за придобиване на новите изтребители F-16 публикувани в "Държавен вестник" и вече са в сила.

"Президентът Румен Радев не наложи вето върху измененията на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се осигуряват средства за плащането на осем изтребителя F-16. Това се разбира от днешния брой на "Държавен вестник", в който законът е публикуван. В същия брой е публикуван и законът, с който Народното събрание ратифицира договора между България и САЩ за покупката на военните самолети. Така отпадат всички законови пречки за сключване на договора на обща стойност 1.256 млрд. долара . Преди това държавния глава беше върнал на депутатите за прегласуване текста на договора, а БСП се надяваше, че ще наложи вето и на частта с финансовото му осигуряване." - в. "Дневник".

"В "Държавен вестник" е публикувано решението за Договора за новите изтребители, както и промените в държавния бюджет и договора аз индустриално сътрудничество. Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите бойни самолети, предаде БНР. България ще купи 8 изтребителя. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора. Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева..." - в. "24 часа".

"... Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева. Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от МО. Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи. Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ВМРО), ДПС и двама независими. Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха." - в. "Стандарт".

Други две теми, по които също се очакваше президентско вето също са сред тематичните акценти:

"Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.Според държавния глава оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната - плурализмът.Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията..." - в. "Сега"

"Президентът Румен Радев няма да налага вето на изборните правила, с които отпада машинното гласуване за местните избори наесен, съобщи БНР. Указът на държавния глава за обнародване на промените в Изборния кодекс е подписан днес." - в. "24 часа".

Всекидневниците продължават да следят и епидемията от африканска чума по свинете.

"Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев. "Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока", каза той. Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми. "Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася," коментира Илиев. Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване. "Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката". Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми." - в. "24 часа".

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра, съобщиха от Министерство на земеделието. Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 хил. животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход при спазване на нормативните изисквания. БАБХ потвърди и едно ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла, в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли 2019 г. огнище в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. Установен е и нов случай на африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново. В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба №22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване..." - в. "Дневник".

"Държавен фонд "Земеделие" преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна, съобщиха от фонда. Забраната е разпоредена със Заповед на директора на ДФ "Земеделие" Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на африканската чума по свинете. При планиране на проверките на място ДФ "Земеделие" ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните. Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане от ДФ "Земеделие", ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ, както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства." - в. "Стандарт".

Вестниците информират и за ареста на ТАД Груп Иван Тодоров.

"Задържаха собственика на фирмата за киберсигурност ТАД Груп Иван Тодоров при пристигането му на летище София, съобщи БНР. Служители на гранична полиция са задържали Тодоров. Той беше обявен за издирване с европейска заповед за арест, в рамките на досъдебното производство, което се води срещу него, търговския директор на фирмата и служителя ѝ Кристиян Бойков във връзка изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите. Тодоров, който беше на IT семинар в Канада, беше заявил, че след като се завърне, доброволно ще съдейства на властите в страната при разследването на случая." - в. "Стандарт".

"Специализираната прокуратура предяви обвинение за подбудителство към кибертероризъм на собственика на TAD Group Иван Тодоров, който бе задържан тази сутрин на летище София. Той остава в ареста за 72 часа, а утре прокуратурата най-вероятно ще поиска постоянното му задържане под стража. "Иван Тодоров се чувства натопен. Точно това ми каза - чувства се натопен и предаден от българското правосъдие", разказа пред "Дневник" адвокатът на Тодоров Георги Стефанов малко след като излезе от Националната следствена служба, където бе с Тодоров. "Най-вероятно става дума за конкурентна фирма, но след като прокуратурата се поддава на такъв тип влияния, самата прокуратура е тази, която го предава - тя трябва да спазва закона, а не го прави", обясни Стефанов. По думите му, няма основание да се иска постоянното задържане под стража на клиента му. Другите двама служители на фирмата, обвинени по случая - търговският директор Георги Янков и първоначално задържаният служител Кристиян Бойков, са със същото обвинение. И тримата не са осъждани. Бойков е с мярка за неотклонение "подписка", а Янков е освободен под парична гаранция от 20 000 лв. "Предявиха му обвинението, но няма конкретно изпълнително деяние - не е описано с какви действия е осъществено съответното престъпление, в което го обвиняват. Той какви обяснения може да даде? Първо му предявяват обвинение, което не е описано, а след това искат да даде обяснения. Питат го дали се признава за виновен за действия, които не са описани", разказа Стефанов. По думите на юриста Иван Тодоров не е длъжен да съдейства на разследващите, в случай че е обвиняем. "Ако беше свидетел, можеше да съдейства. Но сега не дължи никакви усилия - като обвиняем трябва да се защитава. Може да дава обяснения, може и да не дава обяснения", подчерта Стефанов..." - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и за успеха на българските ученици на олимпиадата по химия в Париж.

"Нов успех за България от Олимпиада по химия в Париж. По време на надпреварата нашите представители извоюваха 4 медала. Българските младежи премериха сили с 300 участници от 80 страни, съобщи БНТ. Един златен, един сребърен и два бронзови медала. Това е равносметката за България от 51-ата олимпиадата по химия. В Париж младежите ни се състезаваха в два 5-часови модула - теоретичен и практически. Любопитното е, че за първи път от доста време насам нашият тим е съставен изцяло от момчета. Обикновено олимпийските отбори са изградени от участници между 8 и 12 клас. В края на миналата учебна година някои от състезателите вече завършиха гимназия. Повечето от тях обаче искат да продължат образованието си в чужбина." - в. "Труд".

"Златен, сребърен и 2 бронзови медала спечелиха български ученици на 51-ото издание на Международната олимпиада по химия, което тази година се проведе в Париж, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Златен медал получи Евгени Стателов от Езикова гимназия "Пловдив", сребърен - Камен Петров от Националната природоматематическа гимназия, а бронзови медали взеха Дамян Францов от Софийската математическа гимназия, и Михаил Паскалев, отново от Природоматематическата гимназия. Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Цанова. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. В Международната олимпиада взеха участие младежи от 80 държави от цял свят." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини