Свинското поскъпна с 25-30% и ще поскъпва още заради чумата

Свинското месо е поскъпнало с 25 до 30% за по-малко от месец заради Африканската чума по свинете. До есента може да скочи с още 15%, прогнозира Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

Той смята, че чумата не е единствената причина за тенденцията, а и влиянието на световните пазари.

„Неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“.

Ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл, смята Андреев:

У нас днес е последният ден, в който стопаните на заразени животни в Северна България могат доброволно да ги умъртвят: така разпореди вчера Министерството на земеделието. Срокът е южната половина от страната е 2 август.

След тази дата никой няма да пита стопаните, а животните им ще бъдат принудително умъртвени.

Разпореждането предизвика възмущение заради дадените кратки срокове - буквално от днес за утре. На фона на заповедта за унищожаване обаче няма гаранция за обезщетение на стопаните.

По този повод зам.-кметът на Ябланица Стоян Стойчев се възмути, че за мерки срещу болестта Африканска чума по свинете се говори от години, свикват се епизоотични комисии, но „никъде не се определиха бюджети, не се определи нищо, а сега заповед след заповед“.

„Как да изпълня аз до утре хората да изколят прасетата. Как ще ги уведомя? Чисто физически аз нямам решение. Ще работим, но не обещавам, че ще е уведомен човекът. И пак е виновен потърпевшият“ - коментира той.

Къде ще се загробват труповете също е отговорност, прехвърлена на кметовете. Те трябва да посочват местата.

Вчера първи положителни проби за чума бяха получени в Южна България. Те са от две отстреляни в Пловдивско диви прасета, като резултатите от изследванията се очаква днес да бъдат потвърдени или опровергани официално.

Заразата настъпва в Северна България. Нов случай има в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    Хиената
    1 0
    13:08, 31 юли 2019
    Хората най-накрая ще спрат да се самоубиват с мазното свинско.Тази болест е подарък за хората !
  • 2
    Ив
    Иванов
    1 0
    13:33, 31 юли 2019
    Демокрация, ЕС, НАТО... Няма земеделие, няма животновъдство, няма производство. Няма образобание, нама здравеопазване и прочие. ВЕЧЕ нищо НЯМА! И нас няма да ни има..., скоро...
Последни новини