НАСА откри планета, невиждана до момента в Слънчевата система

НАСА откри 3 нови планети – включително невиждан до момента в нашата Слънчева система извънземен свят.

Мистериозните планети, част от системата TOI-270 са “липсващото звено”, което може да помогне съществено на учените, търсещи извънземен живот.

Трите планети орбитират около звезда на едва 73 светлинни години от нас. Това ги нарежда сред най-близките екзопланети откривани някога, както и сред едни от най-малките.

Те били открити с помощта на сателита на НАСА TESS, който бе изстрелян в космоса през 2018 и оттогава търси планети, на които би могло да има извънземен живот.

TOI-270 съдържа скалиста Супер Земя, малко по-голяма от нашата планета и газови планети – малко по-големи от скалистата планета. Това ги прави липсващото звено – позиционирани между по-малките скалисти светове, като Земята и Марс и далеч по-големите газови планети, като Сатурн и Юпитер.

Изследователите се надяват да използват тази слънчева система, за да разберат защо има толкова малко светове с подобен размер и как са се формирали планетите в нашата собствена система.

“TOI-270 скоро ще ни позволи да изследваме това липсващо звено между скалистите подобни на Земята планети и газовите мини-Нептуни, защото в нейния случай всички тези видове са се формирали в една и съща система”, казва водещият изследовател от Масачузетския технологичен институт Максимилиан Гюнтер.

Наред с наподобяващата Земята екзопланета са открити и две газови планети, два пъти по-големи от нашата планета. Една от тях – по-отдалечената от звездата, се намира в температурния диапазон, способен да поддържа извънземен живот – но очакванията са атмосферата и да е по-плътна, което означава че съхранява повече топлина, затова на повърхността вероятно е много топло.

Учените се надяват да разберат повече за сравнително близките до нас светове. Освен че е наблизо и приютява подобни необичайни планети, звездата е изненадващо ярка, без слънчеви изригвания и бури, които понякога биха могли да възпрепятстват наблюденията.

“TOI-270 е като Дисниленд за планетарните науки – изключителна лаборатория по много причини”, казва Гюнтер.

Възможно е в тази слънчева система да има и други планети, които чакат да бъдат открити.

И макар планетите да са интересни сами по себе си, те са свързани в “резонансна верига”, според учените, които ги открили. Това означава, че орбитите им са подредени така, че са в резонанс една с друга.

“Планетите в системата TOI-270 са подредени като перли на конец. Това е крайно интересно, защото ни дава възможност да проучим динамиката им. Ако открием още планети е нормално да очакваме да се впишат в този резонанс”, казва Гюнтер.

Откривани са и други слънчеви системи с планети в подобни резонансни формации. В нашата слъчнева система луните на Юпитер са подредени по този интересен начин.

Източник: independent.co.uk

Коментари в сайта

Последни новини