Проверяват отпадъците до ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Димитровград Иво Димов е разпоредил проверка за струпаните купища отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3", както и е сезирал РИОСВ - Хасково.

    В писмото изпратено от кмета на Димитровград се казва:

    "....предвид загрижеността ни към опазване на околната среда и човешкото здраве, моля да бъде извършена спешна проверка от РИОСВ-Хасково на място и по документи, след което да ни уведомите за следното:

    1.    Какъв е произхода и състава на посочените по-горе отпадъци?

    2.    Какво е основанието за складиране и предназначението на тези отпадъци?

    3.    Има ли ТЕЦ „Марица 3" АД разрешение, съгласно ЗУО за изгаряне на RDF-гориво от отпадъци и предвижда ли се такова изгаряне на територията на централата?

    4.    Извършено ли е нарушение от страна на ТЕЦ „Марица 3"АД, други лица и фирми и ако да, кои са нарушителите и какви ще са санкциите към тях, предвид дадините Ви от екологичното законодателство правомощия?"

    Днес, 20-ти август в община Димитровград пристигна отговорът на РИОСВ - Хасково със резултати от извършена проверка на място по случая.

    Проверката е установила, че площадката се стопанисва от "Траш еко пак" ООД, на основание договор за наем с ТЕЦ "Марица 3" АД. При огледа на отпадъците и извършените документални проверки не се е установило извършване на нерегламентирани дейности с отпадъци, както и наличие на отпадъци извън границите на площадката.

    В писмото от Директора на Регионалната инспекция по околната среда и горите - Хасково се казва, че отпадъците не са предназначени  за изгаряне в инсталациите на ТЕЦ "Марица 3", тъй като дружеството не притежава разрешително за изгаряне на RDF-модифицирани горива, получени от отпадъци. 

    "След установяване на всички факти и обстоятелства относно произхода, състава и съответствието на приетите отпадъци със съответните кодове по Приложение №1 на Наредба №2/2014г. за класификация на отпадъците, РИОСВ-Хасково ще даде задължителни предписания на "Траш еко пак" ООД с конкретни срокове. 

    При неизпълнение ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки." се казва в становището на компетентния орган РИОСВ-Хасково.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ко
      КОМУНИСТ
      2 -4
      00:42, 21 авг 2019
      Аз съм, и винаги ще съм началник !
    • 2
      Ма
      Марица
      3 -1
      09:02, 21 авг 2019
      Сменете си снимката, няма нищо общо с ТЕЦ-а в Димитровград!
    Последни новини