Заради африканската чума, властите призовават още сега да започне закупуването на дърва за огрев на домакинствата в Смолянско

Властите призовават всички, които искат да закупят дърва за огрев за лични нужди, да го направят своевременно, а не да чакат последния момент за това, като по традиция най-активни са месеците септември и октомври. Тази година обаче това е неблагоприятен период и трябва да се изтегли значително по-рано, като специалистите съветват още от август да започне организирането за закупуване и транспорт на дървата за огрев.

Това се налага поради усложнената обстановка със заболяването Африканска чума по свинете, което е регистрирано при диви прасета в три общини на територията на област Смолян- Девин, Чепеларе и Доспат. Там са наложени строги мерки за ограничаване на достъпа до оградените територии, в които са забранени всякакви дейности, включително и дърводобив.

Една от задължителните мерки е ограничаване на достъпа и прекратяване на всички дърводобивни дейности в определените инфектирани зони около възникнал случай на АЧС, припомнят от ЮЦДП, чието управление е в Смолян.

За недопускане на напрежение при осигуряването на необходимите количества дърва за огрев, Южноцентрално държавно предприятие призовава всички нуждаещи се лица да започнат на по-ранен етап кампанията по закупуване на дърва за огрев - на корен и от склад от горските територии-държавна собственост, не попадащи в определените инфектирани зони.

Традиционно всяка година, Южноцентрално държавно предприятие осигурява дърва за огрев на местното население на територията на предприятието, като в края на лятото и началото на есента се увеличава търсеното от страна на населението.

Утежнената епизоотична обстановка в страната от разпространението на болестта Африканска чума по свинете обаче налага сред мерките да се включат и забрана за добив на дърва и дървен материал, за да се ограничи разпространяването на заразата.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини