Изпращането дори на миниатюрно съобщение през черна дупка би я изпарило

Пускането на пощенски гълъб през Космоса вероятно би било по-надежден начин за изпращане на съобщение. Ако искате да изпратите съобщение през червеева дупка, по-добре го направете кратко.

При определени обстоятелства може да се предаде съобщение през теоретичен червеев тунел, свързващ черни дупки в различни вселени, откриват физици в ново проучване. За съжаление, техните резултати показват, че само малко количество информация (измерена в квантови битове или кубити) може да бъде обменена.

"В нашата специфична настройка открихме разочароващи резултати в смисъл, че само от порядъка на един или два кубита, или няколко бита информация, могат да бъдат изпратени през червеевата дупка“, казва Сам ван Льовен, съавтор на новото изследване и изследовател от Университета на Уитватерсранд в Йоханесбург, пред Live Science.

Обикновено, ако изпратите нещо в черна дупка, то ще се окаже в центъра ѝ, в безкрайно плътна точка, известна като сингулярност, и никога не ще се върне към предишния си живот. Но ако една черна дупка е свързана с друга черна дупка чрез червеев тунел и траекторията на съобщението е правилна, теоретично то би могла да премине и да излезе от другата страна на тази червеева дупка, която би могла да е в алтернативна вселена.

За да направите това, изисква се както вселените, така и свързаната черна дупка да имат определен вид физика и геометрия. Например, преходният червеев отвор би бил възможен само когато пространство-времето има отрицателна кривина. Това означава, че можете да визуализирате пространство-времето като огромно седло, където ако две същества се опитат да вървят по успоредни линии, те всъщност биха се отдалечили едно от друго.

Учените вече знаят, че на теория тази специфична настройка на Вселената позволява преминаване на информация през червееви дупки, и те и преди са правили някои оценки, за да определят колко информация може да пътува по този начин.

"Ние знаем от [предишни проучвания], че този процес е аналогичен на квантовата телепортация ... но има ограничения за това колко информация може да бъде изпратена", казва Арон Уол, изследовател в катедрата по приложна математика и теоретична физика в Университета на Кеймбридж, който не е участвал в новото проучване. (При квантовата телепортация информацията може почти моментално да бъде изпратена на огромни разстояния, като се използват частици, които са квантово заплетени, което означава, че състоянията им са свързани, независимо от разстоянието, което ги разделя.)

В новото изследване Ван Льовен и неговите колеги са изследвали червейна дупка, използвайки геометрия на пространство-времето, както е описана от теорията на общата относителност на Алберт Айнщайн. Математиката, използвана за описване на сценария, е в двуизмерна Вселена за простота, но тя трябва да важи и за 3D Вселена, като нашата собствена.

Резултатите показват, че само няколко бита информация могат да бъдат предавани през дупката в даден момент, което е по-малко от другите методи. Освен това те откриват, че изпращането на съобщения през дупката ще промени черните дупки. Изпращащата черна дупка ще се увеличи масата си, а получаващата черна дупка ще намалва масата си с всяко изпращане на съобщение. С първото съобщение получаващата черна дупка ще загуби около 30% от масата си, а при следващите съобщения черната дупка ще изчезне. Освен това всяко следващо съобщение ще намалява по размер, така че в крайна сметка съобщението няма да носи информация.

Ван Льовен и други учени продължават да изучават широк спектър от настройки и правила, подобни и различни от тези в нашата собствена вселена, които биха могли да позволят предаването на повече информация. В момента подобни червейни дупки и свързани черни дупки са изцяло теоретични, но учените смятат, че не е напълно невъзможно те да бъдат създадени или манипулирани от някаква напреднала цивилизация.

"Опитваме се да намерим обобщения на нашата настройка, които биха позволили повече информация [да бъде предадена], но това е работа в ход", каза Ван Льовен пред Live Science. "Но винаги ще има ограничение. Няма да е безкрайно количеството информация, което можете да изпращате, без да унищожите червейната дупка."

Изследването е публикувано онлайн в arXiv.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини