Носителят на „Златната обувка“ Петър Жеков гостува в Димитровград

Футболната легенда и носител на „Златната обувка“ Петър Жеков ще посети Димитровград на 30 август.

Събитието ще се проведе в лятната градина на димитровградската библиотека от 17:30 часа, където ще бъде представена книгата, посветена на него „Вълшебният стрелец Петър Жеков“. Неин автор е друг наш изявен футболен деятел – футболният мениджър и треньор Митко Добрев.

Петър Петров Жеков е легендарен български футболист, нападател. Той е първият от тримата българи, носител на „Златната обувка“  – 1969 г. Преди пет години за 70-тата си годишнина получи и отличието „Златната топка“ за изключителен принос към националния футбол – голмайстор на България за всички времена с 253 гола в А група. Играл е с фланелките на Берое и ЦСКА. Според класацията на Международната федерация по футболна история и статистика той е под № 97 в първата стотица на голмайсторите в света. Бивш треньор на ЦСКА, Хебър, Добруджа, Ямбол и Вихрен. В кариерата си Жеков има и редица други успехи.

5-метрово копие на „Златната обувка“ беше поставено в родното му село Книжовник през 2010 г.

Митко Добрев стартира младежката си футболна кариера в родния си град през 1970 г. и тукашния ФК „Димитровград“. Ръководел е още отборите „Хеброс“, „Ботев“, „Хасково“, „Олимпик“ – Тетевен и др. След 2006 г. продължава кариерата си на Африканския континент, където ръководи отбори на Гана и Нигерия. Там футболният мениджър постига  големи успехи. В периода 2013-2014 г. Добрев е бил технически съветник на „Лудогорец“. От2016 г. той е технически съветник на нигерийския ФК „Ифеаний Убах“, който е в професионалната лига.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини