Турция ще разкаже своя версия за т.нар.Голяма екскурзия

Турция се работи по проект, който ще постави под прожекторите принудителното изселване на българската турска общност през 80-те години на миналия век чрез създаване на визуален архив на цялото изпитание.

Асоциацията за култура и солидарност на Балканските турци и държавното Председателство на турците в чужбина и сродните общности (YTB) работят по проект, който ще постави под прожекторите принудителното изселване на българската турска общност през 80-те години чрез създаване на визуален архив на цялото изпитание, пише БГНЕС.

Организаторите ще събират документи, снимки, видеоклипове, дневници и акаунти на жертвите преди 30-ата годишнина от инцидента, при който бяха изселени около 350 000 души.

Зам.-председателят на Асоциацията за култура и солидарност на Балканските турци и координатор на проекта Айхан Оран казва, че искат да запазят спомените за изселването живи.

Събраните материали се качват на уебсайта за принудителна миграция от 1989 г.

"Отдавна мислим как да разкажем на света историята на страданието на тези хора. Решихме да създадем уебсайт на английски, български и турски. Качваме всичко за насилствената миграция - от мемоари на жертви до писма, снимки и дневници".

"Хората, пострадали от това зло, искат гласовете им да бъдат чути", каза Оран пред Анадолската агенция.

По-късно този месец в Коджаели в Северозападна Турция ще се проведе възпоменателно събитие, а учени ще обсъдят фактите за изселването. На събитието също така ще бъдат прожектирани документални филми и ще се проведе изложба.

Очевидци на изселването също ще разкажат от първа ръка за своите страдания.

Вести.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини