Отлитна първият ден от Празника на тракийската музика и песен

Изображение 1 от 6

    С изпълнението на оркестър „Понката Фолкпалитра“ от град Сливен започна XXI-я Празник на тракийската народна музика и песен в Първомай. По традиция той съвпадна и с Есенния панаир. В присъствието на официални гости от Турция, Китай, други общини, утвърдени музиканти и политици кметът Ангел Папазов даде началото на тридневното веселие, изпъстрено с уникални и вълнуващи изпълнения. И тази година участници и гости поднесоха цветя пред паметника на Тракийската музика, прекланяйки се пред гения и таланта на множество известни и неизвестни творци, съхранили и обогатили тракийското музикално наследство.
    В програмата се включи Танцов състав „Евридика” при ОНЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.

    В първия ден от празника се представиха „Понката Фолкпалитра” от гр. Сливен с ръководител Панайот Панайотов, оркестър „Родопи” от с. Първенец с ръководител Борис Христев, Формация „Паскалев-Пловдив” с ръководител Иван Паскалев, Пилашевски народен оркестър гр. Първомай с ръководител Митко Димитров . Бе отбелязан 65–годишния юбилей на Митко Димитров. Той бе удостоен с персонален Юбилеен знак и диплом от председателя на читалището – з.ч.д. Иван Караславов и Знака на града и диплом, връчени му от кмета Ангел Папазов.

    В рамките на празника, приключва и работата по Проект „ ЗаЕдно Хоро”, реализиран от Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-2894г.-гр. Първомай” и финансиран по програмата „Пловдив- европейска столица на културата”. В Празника се включиха и партньорите по проекта – деца от ОУ”Кирил и Методий” и деца от Центъра за настаняване от семеен тип. Те раздаваха рекламни листовки за празника и претвориха своите емоции в рисунки, които ще бъдат подредени в изложба във фоайето на читалището. Жените от ОСП ”Дълголетие” тази година приготвиха класически родопски ястия, които гостите и присъстващите опитаха.

    Големият акцент в тазгодишния Празник на тракийската музика се очаква да бъде представянето на Иво Папазов – Ибряма и неговият оркестър „Тракия“.

    Parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Недка
      5 0
      22:49, 13 сеп 2019
      Ай, да отлитва цялата дандания и цигания, че да се връщаме в града най-сетне
    Последни новини