Радев и Борисов спорят за „управлението по телефона“. Пресата

Вестниците във вторник продължават да следят размяната на реплики между президента и премиера.

"В разгара на скандала около опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) Силвия Великова и безпрецедентното спиране на програмата за около 5 часа на 13 септември президентът Румен Радев изрази мнение, че свободата на словото в България е в криза. "Казусът със спирането на програма "Хоризонт" отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край", заяви президентът, цитиран от прессекретариата си. По-късно днес премиерът Бойко Борисов определи станалото в БНР като саботаж срещу правителството и заяви, че само една партия протестира с искания за свобода на медиите, без да спомене коя е тя. В коментар на заявеното от президента, че медиите се управляват по телефона, Борисов каза: "Ако е неговият телефон - разбирам. Той може би знае." По думите на Радев, когато започне да се работи по този начин - "през глава", се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона. "Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза", заяви държавният глава. Той призова генералният директор на БНР Светослав Костов и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна. Държавният глава определи като "лъч надежда" поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на свой колега и бяха подкрепени и от журналисти от други медии. "Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти", заяви Румен Радев..." - в. "Дневник".

"Борисов коментира изказване на Румен Радев, че държавата се управлява по телефона, свързано със свалянето на Силвия Великова от ефира на БНР. "За да отговоря на президента - всеки ден откривам заводи и училища". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новия завод на "Биовет" в град Пещера. "Ако говорим за неговия телефон, добре. Защото това беше саботаж срещу правителството. Аз само показвам - завод след завод", добави Борисов. "Смешно ми е как от всеки телевизор и радио се сипят обиди към правителството, но говориш по всички телевизии. И после няма свобода. Дума не съм казал, каквото искат, това да правят. Свобода! Но да злоупотребяват с това. Правят саботажи срещу правителството. Планирани, насочени, за да разрушат системата. И после - правителството им е виновно. Не ме интересуват нито Корнелия, нито президента", категоричен е премиерът. Той благодари на инвеститорите и сподели, че сред тях е и Жан-Клод Юнкер, който не е могъл да присъства на откриването заради здравословни причини. Сред присъстващите са министрите на околната среда и водите, на финансите, на икономиката и на здравеопазването. Заводът ще произвежда фармацевтични продукти и фуражни добавки. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., от които 200 млн. лв. са осигурени със заем по плана "Юнкер" през 2018 година. Дружеството ще осигури заетост на висококвалифицирани работници и специалисти в областта на биотехнологиите, химията и инженерството. Премиерът Бойко Борисов е на официалното откриване на новия завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки "Биовет" Пещера. "Без Господ нищо не може да се прави. Да поздравим и децата на Пещера, всички учители и преподаватели, както тук, така и в цяла България. Надявам се класните стаи тук да са в приличен вид. Нямаме класна стая без Wi-Fi. Може би сме първите такива в Европа. Иначе какво да кажа, всеки ден се откриват заводи. 40 млн. от инвестицията е за екология. Водата се преработва, миризмите. Преди мен Нено Димов дойде да прегледа станцията. И ми каза: "Спокойно можеш да говориш, всичко е в нормите". Много е важно, в тези общини, в които трудно се намират инвеститори, да се строят нови заводи. Да ви е честита, да работите с все по-голям капацитет", обърна се Борисов към присъстващите. "По плана "Юнкер" за година и половина хората работиха неуморно. Над 300 млн е инвестицията. Сигурен съм, че ще останете впечатлени, ако погледнете вътре. Има много поръчки, за над 100 държави. Това, което е най-важно за нас, е, че дава ръст на икономиката и се създават работни места. Утре сме в завод в Петрич", заяви още Борисов." - в. "Стандарт".

Всекидневниците съобщават също, че Министерството на отбраната има готовност да изпрати военни на границата с Турция, ако бежанският натиск нарасне рязко.

"Имаме готовност за реакция, ако бежанският натиск по границата с Турция се увеличи'', каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му след изявленията на президента на съседната ни държава Реджеп Ердоган, че ще отвори границите, ако не получи още пари от ЕС, той вече е издал разпореждане военните да бъдат в готовност. В момента обстановката по границата е спокойна, но при увеличение на натиска до 2 хиляди души веднага могат да бъдат изпратени, като те ще разполагат и с техника, включително с мобилни телени съоръжения, обясни министърът. Каракачанов допълни, че вече е готов проектозаконът за доброволна военна служба и е вкаран за междуведомствено обсъждане. По думите му за сега не е постигнато разбирателство по тази тема, макар че тя е залегнала в програмата за управление на страната. Тази програма е обща и няма логика само предложенията на ГЕРБ да минават, посочи Каракачанов. Той допълни, че има усещането, че високата коалиционна култура на ВМРО вече се възприема като слабост, но има начини този проблем да бъде преодолян. Личната позиция на министъра беше, че трябва да се възстанови и наборната военна служба за срок от 6-7 месеца, тъй като в момента младите мъже при евентуална криза биха били просто пушечно месо, тъй като нямат никаква подготовка. Според Каракачанов е добре да бъдат увеличени и часовете по военна подготовка в училищата. Министърът каза още, че в Европа има държави, където съществува задължителна служба. Като примери той посочи Австрия, Дания, Норвегия. По думите му такава стъпка се обсъжда и в Германия и Франция." - в. "24 часа".

"Специалните сили и сухопътните войски на армията са в готовност да пазят границата след заплахата от страна на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне към Европа намиращите се в страната мигранти, ако не получи още пари. Това обяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от Би Ти Ви. Той допълни, че веднага могат да бъдат изпратени на границата модули, които достигат 2000 войници. По думите на Каракачанов в момента ситуацията на границата е спокойна. Именно затова със своя заповед в началото на юни е изтеглил оттам специалните сили, като сега за охраната се грижи основно Гранична полиция. Министърът заяви, че не е изключено Турция да използва като инструмент милионите бежанци на нейна територия, както го е правила няколко пъти досега. Затова са взети мерки след новината от последните дни. "Като видях тази новина, съм разпоредил да има готовност модулите, които са до 2000 човека, могат да бъдат изпратени веднага на границата, с допълнителни съоръжения, не само техника, а и такива, които бяха изработени за "Кулата", преносими телени заграждения, могат да се монтират веднага", разясни министърът на отбраната. ВМРО е готова със закона за доброволната военна служба и военното обучение в училищата, обяви още Каракачанов, който е председател на партията. Той подчерта, че по негово настояване тя била залегнала в програмата за управление на страната. Законът е внесен в Министерския съвет за междуведомствено съгласуване с отделните министерства. "Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, са дали отрицателно становище, защото според тях в Министерството на отбраната имало по-приоритетни разходи. В края на краищата обаче това е част от нашата програма за управление. Имам усещането, че има някаква ревност, особено след евроизборите, каквото представи ВМРО, и се започва да се "тупа топката". Ако така ще я караме, няма как да стане", коментира Каракачанов. Той каза още, че е привърженик също на връщането на задължителната наборна военна служба в срок от 6 до 9 месеца, но към момента нямало политическа воля за това. "Това е една идея, която рано или късно ще се реализира", каза Каракачанов." - в. "Дневник".

Процесът по избора на главен прокурор също е във фокуса на всекидневниците.

"Комисията за атестиране и конкурси прие, че номинирания за главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев притежава нужните професионални качества за заемане на поста. Предстои това да се случи и в Етичната комисия, която да се произнесе по неговите етични качества. В заседанието на КАК - ПК участваха 10 от членовете на комисията. Заместник-главният прокурор Иван Гешев е поканен да присъства. Изводът в доклада на КАК - ПК е, че прокурор Иван Стоименов Гешев отговаря на изискването на разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ за стаж по чл. 164, ал. 7 от ЗСВ за заемане на длъжността главен прокурор, и счита, че "високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт". В доклада е описана кариерата на Гешев от завършването му на Академията на МВР, през помощник-следовател, редови прокурор, ръководител на спецпрокуратурата, до заместник-главен прокурор. Предоставена бе и статистика за работата му. "Въз основа на проверените документи и след анализ на данните, съдържащи се в достъпните и достоверни публични източници на информация, Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 7.2 и чл. 7.3 от Правилата, счита, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор", пишат от Комисията за атестиране и конкурси..." - в. "Сега".

"За пръв път изслушването на доклада, четен от Даниела Машева в продължение на около 40 минути, бе проведено публично и излъчвано на интернет страницата на ВСС със заявката за откритост и прозрачност на процедурата. На обсъждането бе поканен да присъства и самият Гешев, който дойде с двама души охрана. Пред комисията той благодари за подкрепата и подчерта, че след такива добри резултати едва ли може да се очакват негативни реакции. Кандидатът за главен прокурор не пожела да застане пред журналистите, които го чакаха, за да отговори на въпроси. Гешев очаква "някои хора" да са разочаровани от резултатите му. "Благодаря ви за тази оценка. Благодаря и на тези, които са ме подкрепили, както и на тези, които са изпратили становища срещу моята кандидатура. Истината може да бъде установена само при излагането на различни гледни точки. А на тези, които казаха, че ще дадат становище, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност", каза Гешев пред членовете на комисията след изслушването на доклада. Намекът му бе към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Вероника Имова от съдийската колегия на ВСС, които заявиха при обявяване на единствената кандидатура, че ще коментират номинацията на Гешев едва когато видят заключението за резултатите от работата му и изслушат концепцията му за развитие на прокуратурата. В доклада, изготвен от комисията по атестиране и конкурси, се посочва, че Гешев има юридически стаж над 23 години. Срещу него няма досъдебни производства и висящи дела. Работата му е оценена като прецизна, отговорна, стриктна, а той се ползва с уважението на колегите си. Разглеждал е дела с голяма фактическа и правна сложност, а актове, които е постановявал, са оценени като правилни и законосъобразни." - в. "Дневник".

Съдебното решение, отварящо възможност газопроводът "Турски поток" да се строи на територията на България, също е сред тематичните акценти.

"С определение № 12299 по административно дело № 8250 от 2019 г. тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на Консорциум "Газово развитие и разширение в България" срещу решение 741 от 2019 г. на Комисията за защита на конкуренцията и прекрати производството по делото.Определението на върховните магистрати е на основание липса на воля за обжалване у консорциума, констатирана във връзка с постъпила по делото писмена молба от "Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България, който е един от участниците в Консорциум "Газово развитие и разширение в България", съобщават от ВАС. Първоначално делото беше насрочено за разглеждане във ВАС за 24 септември т. г." - в. "Труд".

"Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да остави без разглеждане жалбата на Консорциум "Газово развитие и разширение в България" срещу решение 741 от 2019 г. на Комисията за защита на конкуренцията и прекрати производството по делото. Това съобщиха от съда. С решението на ВАС се отваря възможност изграждането на българската част от газопровода "Турски поток" да бъде завършено в предвидените срокове. Преди това имаше спекулации, че съдебният процес за победителя от търга може да отнеме месеци и дори години. Тогава от ВАС категорично опровергаха слуховете, че процесът може да се проточи толкова дълго. Определението на върховните магистрати е на основание липса на воля за обжалване у консорциума, констатирана във връзка с постъпила по делото писмена молба от "Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България, който е един от участниците в Консорциум "Газово развитие и разширение в България". Първоначално делото беше насрочено за разглеждане във ВАС за 24 септември т.г." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини