14 °C

Глобяват „Траш еко пак“ за неизвозения навреме боклук от ТЕЦ „Марица 3“

Между 2 хил. и 20 хил. лв. санкция по Закона за опазване на околната среда ще бъде наложена на сливенското ООД „Траш еко пак“ за закъснение при премахването на боклука, складиран на територията на ТЕЦ „Марица 3“. Тепърва ще се уточни размера на глобата, която ще съответства на забавянето по издаденото от Регионалната инспекция по околната среда и водите -Хасково предписание. Крайният срок за извозването на тоновете отпадъци беше 15-ти септември. Екоинспекторите са проверили ситуацията ден по-късно и са установили, че боклукът се прибира, но площадката не е изчистена напълно. Към този момент процесът още върви.

По сигнал на граждани и след публикации в медиите РИОСВ- Хасково направи за първи път проверка на място на 19-ти август и завари 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци.

Граждани сигнализираха и днес в редакцията на Haskovo.net, че боклук още има на площадката на ТЕЦ-а и споделиха опасения, че е възможно отпадъците да са горени, тъй като имало усещане за замърсеност на въздуха. „Имам алергия и силно се съмнявам, че въздухът е замърсен, понеже го усещам“, оплака се Севдалина Петева. Тя дори подозира връзка между твърденията си и неработещото електронно табло на общината, което дава и информация за стойностите на запрашеност във въздуха.

От РИОСВ посочиха, че към титуляра на регистрационния документ за извършване на дейности с отпадъци на площадката, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ - „Траш еко пак“ ООД, е изпратено писмо за получаването на акта за неизпълнение в срок на предписание на 25 -ти септември. Следва издаването на наказателното постановление и определяне точния размер на глобата.

От екоинспекцията увериха, че автоматичната измервателна станция в Димитровград работи и няма отчетено замърсяване на въздуха, стойностите са в норма и дори днес са под обикновено регистрираните.

От РИОСВ-Хасково съветват гражданите, които искат адекватно да се информират за нивото на замърсеност да използват данните от интерактивната карта на сайта им през Системата за информиране на населението за качеството на амосферния въздух.

Стартирана е и процедура за обследване състава на отпадъците, по която трябва да се произнесе Международна акредитирана лаборатория. До момента боклукът е деклариран, като отпадък в „зеления списък“- подлежи на свободно преминаване и не подлежи на нотификация от страна на държавата, посочи министърът на околната среда Нено Димов от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол миналата седмица.

Ако след експертизата се окаже обаче, че тоновете отпадъци от площадката на ТЕЦ „Марица 3“ са с опасно съдържание, те ще бъдат върнати в страната на произхода си-Италия.

Все още тази експертиза не е готова.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  Георги
  9 -1
  22:54, 20 сеп 2019
  Гласувайки на местните избори за представителите на листата на БДЦ - Български демократичен център, партията на Ковачки , гласуваме за боклуците и бунищата които създадоха в цялата страна , създадоха проблеми и в нашата община Димитровград.
  Тези ,които мълчаливо заради дребен пост са готови да пожертват здравето на хората и трагичното е , че и на техните семейства.

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини