15 °C

Ще възродят ли минералния басейн в димитровградските Карлови Вари?

  На последното си заседание за този мандат, общинските съветници от ОбС - Димитровград подкрепиха докладната, внесена от кмета на общината, да стратира процедура по кандидатстването за финансиране за възобновяването на минералния басейн в град Меричлери.

  Финансирането може да бъде осигурено от НСОРБ и Норвежката асоциация на местните власти, които стартират изпълнението на проект Растеж чрез активизиране на местния потенциал – „GALOP“. Насечеността на проекта е фокусирането му върху съществуващи местни дадености и потенциал, отдавайки първостепенно значение на специфичните и уникални възможности на малките населени места.  

  Община Димитровград е видяла в този проект възможността за финансиране на възстановяването на минералния басейн в град Меричлери, който е затворен от 2012 година. Целта е да бъде възстановен басейна, който е с олимпийски размери, както и прилижащите съоръжения около него, като максималната сума, която може да бъде оползотворена по проекта е над 800 000 лева.

  Припомняме, че от години общината търсеше възможности за отдаване на концесия на басейна и минералното находище, но инвеститори така и не се появиха и от изтичането на концесията на предишния концесионер през 2012 година, мястото тъне в разруха.

  На заседанието на ОбС кметът на гр. Меричлери Николай Колев заяви, че въпреки възстановяването на помпените съоръжения в града, няма дори една чешма, от която човек може да пие вода, а кметът Димов му отговори, че не може на този етап да има чешма, защото за нея трябва да има разрешение от БАБХ, а това на този етап трудно може да се постигне.

  Първите химически анализи на минералната вода в Меричлери са от края на 19 век. Те разкрили поразително сходство с прочутата минерална вода в Карлови Вари (Карлсбад) и някои други минерални води в Судетската област на Чехия и Германия.

  Минералната вода в Меричлери силно се различава от повечето познати минерални води в България. Тя има от 10 до 45 пъти по-високо от тях съдържание на разтворени вещества. Главни нейни химически съставки са натриевият бикарбонат (содата), натриевият сулфат (глауберовата сол), и в по-малка степен натриевият хлорид (готварската сол). Освен тези соли водата е богата на силиций, литий, калий, калций, флуор, фосфор, желязо и други важни за организма химически елементи.

  Температурата на водата е между 25 и 45 градуса по Целзий, което го прави един от най-студените минерални извори в България. Водата е 3-та в света и 2-ра в Европа по съдържание на минерали и химически вещества. 

  Лечебно-профилактични свойства и въздействие на минералната вода при питейна употреба:

  Дозираната и предписаната от специалисти Меричлерска минерална вода оказва лечебен и профилактичен (предпазващ) ефект при следните заболявания и състояния:
  Стомашни заболявания: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, усложнения след язвени операции на стомаха, нарушения на стомашната секреция и киселинност (ацидоза).
  Чревни заболявания: хронични колити и ентерити, запек главно от спазматичен характер.
  Болести на жлъчката и жлъчопроводните пътища: хронични възпаления на жлъчния мехури жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, последствия от опериране на жлъчката.
  Хронични заболявания на черния дроб: функционални нарушения, първоначална (лека) цироза без ацидоза, последствия от жълтеница.
  Хронични заболявания на подстомашната жлеза (панкреаса): хроничен панкреат, обменни заболявания главно захарна болест (без възпалителни съдови и нервни усложнения), подагра и затлъстяване.
  Странични заболявания: заболявания на пикочните пътища, пикочокаменна болест, пиелит и цистопиелит.

  Заболяванията, при които пиенето на Меричлерската минерална вода е противопоказно (неразрешено) са следните:

  остри възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища
  остра форма на инфекциозен хепатит
  отделяне на зародиши на чревни инфекции
  обструкция или запушване на жлъчните пътища от камъни (конкременти) и новообразувания
  всички видове тумори на храносмилателните пътища, черния дроб, жлъчката и панкреаса, тежка цироза, тежки форми на чернодробна недостатъчност, кървящи язви, тежки форми на диабет.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Дг
   Дград
   5 0
   09:40, 25 сеп 2019
   Ехааа!
   Мечта!
  • 2
   Ко
   Коста Тодоров
   2 -2
   19:17, 25 сеп 2019
   Започнаха обещанията на кмета Димов , първо пътя за Ст.Загора , сега басейна в Меричлери .....
  • 3
   Йо
   йокин
   0 -2
   16:26, 26 сеп 2019
   Покрито,изкуствено игрище,за футбол.
  • 4
   Ма
   Марио
   0 0
   11:04, 27 яну 2020
   Господин кмета И. Т. Д да се ебе у тъмната страна на луната

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  01 окт 2020
  Последни новини