Ще възродят ли минералния басейн в димитровградските Карлови Вари?

    На последното си заседание за този мандат, общинските съветници от ОбС - Димитровград подкрепиха докладната, внесена от кмета на общината, да стратира процедура по кандидатстването за финансиране за възобновяването на минералния басейн в град Меричлери.

    Финансирането може да бъде осигурено от НСОРБ и Норвежката асоциация на местните власти, които стартират изпълнението на проект Растеж чрез активизиране на местния потенциал – „GALOP“. Насечеността на проекта е фокусирането му върху съществуващи местни дадености и потенциал, отдавайки първостепенно значение на специфичните и уникални възможности на малките населени места.  

    Община Димитровград е видяла в този проект възможността за финансиране на възстановяването на минералния басейн в град Меричлери, който е затворен от 2012 година. Целта е да бъде възстановен басейна, който е с олимпийски размери, както и прилижащите съоръжения около него, като максималната сума, която може да бъде оползотворена по проекта е над 800 000 лева.

    Припомняме, че от години общината търсеше възможности за отдаване на концесия на басейна и минералното находище, но инвеститори така и не се появиха и от изтичането на концесията на предишния концесионер през 2012 година, мястото тъне в разруха.

    На заседанието на ОбС кметът на гр. Меричлери Николай Колев заяви, че въпреки възстановяването на помпените съоръжения в града, няма дори една чешма, от която човек може да пие вода, а кметът Димов му отговори, че не може на този етап да има чешма, защото за нея трябва да има разрешение от БАБХ, а това на този етап трудно може да се постигне.

    Първите химически анализи на минералната вода в Меричлери са от края на 19 век. Те разкрили поразително сходство с прочутата минерална вода в Карлови Вари (Карлсбад) и някои други минерални води в Судетската област на Чехия и Германия.

    Минералната вода в Меричлери силно се различава от повечето познати минерални води в България. Тя има от 10 до 45 пъти по-високо от тях съдържание на разтворени вещества. Главни нейни химически съставки са натриевият бикарбонат (содата), натриевият сулфат (глауберовата сол), и в по-малка степен натриевият хлорид (готварската сол). Освен тези соли водата е богата на силиций, литий, калий, калций, флуор, фосфор, желязо и други важни за организма химически елементи.

    Температурата на водата е между 25 и 45 градуса по Целзий, което го прави един от най-студените минерални извори в България. Водата е 3-та в света и 2-ра в Европа по съдържание на минерали и химически вещества. 

    Лечебно-профилактични свойства и въздействие на минералната вода при питейна употреба:

    Дозираната и предписаната от специалисти Меричлерска минерална вода оказва лечебен и профилактичен (предпазващ) ефект при следните заболявания и състояния:
    Стомашни заболявания: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, усложнения след язвени операции на стомаха, нарушения на стомашната секреция и киселинност (ацидоза).
    Чревни заболявания: хронични колити и ентерити, запек главно от спазматичен характер.
    Болести на жлъчката и жлъчопроводните пътища: хронични възпаления на жлъчния мехури жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, последствия от опериране на жлъчката.
    Хронични заболявания на черния дроб: функционални нарушения, първоначална (лека) цироза без ацидоза, последствия от жълтеница.
    Хронични заболявания на подстомашната жлеза (панкреаса): хроничен панкреат, обменни заболявания главно захарна болест (без възпалителни съдови и нервни усложнения), подагра и затлъстяване.
    Странични заболявания: заболявания на пикочните пътища, пикочокаменна болест, пиелит и цистопиелит.

    Заболяванията, при които пиенето на Меричлерската минерална вода е противопоказно (неразрешено) са следните:

    остри възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища
    остра форма на инфекциозен хепатит
    отделяне на зародиши на чревни инфекции
    обструкция или запушване на жлъчните пътища от камъни (конкременти) и новообразувания
    всички видове тумори на храносмилателните пътища, черния дроб, жлъчката и панкреаса, тежка цироза, тежки форми на чернодробна недостатъчност, кървящи язви, тежки форми на диабет.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Дг
      Дград
      5 0
      09:40, 25 сеп 2019
      Ехааа!
      Мечта!
    • 2
      Ко
      Коста Тодоров
      2 -2
      19:17, 25 сеп 2019
      Започнаха обещанията на кмета Димов , първо пътя за Ст.Загора , сега басейна в Меричлери .....
    • 3
      Йо
      йокин
      0 -2
      16:26, 26 сеп 2019
      Покрито,изкуствено игрище,за футбол.
    • 4
      Ма
      Марио
      1 0
      11:04, 27 яну 2020
      Господин кмета И. Т. Д да се ебе у тъмната страна на луната
    • 5
      Гр
      Гражданин х
      0 0
      18:24, 7 фев 2022
      Не работи от 2015 година стига лъгахте общински говеда
    Последни новини