Градивните елементи на живота са се зародили в газовите облаци между звездите

Градивните елементи на живота може да са се формирали в необятните, древни облаци в междузвездното пространство, твърди новопроведено изследване.

Нуклеобази, подпомагащи производството на ДНК и една от основните и жизненоважни съставки на живота, бяха открити от японски учени, симулирали условията в огромните газови облаци.

Откритията ще ни помогнат да отговорим на най-фундаменталните въпроси, за това как се е зародил животът на Земята, какви органични съединения са съществували по време на формиране на Слънчевата система и как те са допринесли за появата на живота, смятат учените.

Изследователите вече са откривали някои от основните органични молекули, нужни за появата на живот, във вътрешността на комети и астероиди. Натъкнали се на тях и в междузвездни молекулярни облаци и в обширните газови облаци в междузвездното пространство.

Смята се, че тези молекули попаднали на Земята чрез сблъсъци на планетата ни с метеорити, които носели със себе си нужните съставки за появата на живот. Все още не е ясно как точно са се формирали – въпрос, чийто отговор ще хвърли нужната светлина върху това как се е появило човечеството и всички други форми на живот на Земята.

За провеждане на експеримента, изследователите използвали вакуумна реакционна камера с цел симулиране на условията във вътрешността на огромните газови облаци. Непрекъснато разпръсквали газообразна смес от вода, въглероден оксид, амоняк и метанол върху материала, който трябвало да симулира космически прах и който бил охладен до -263C.

От машината се появил леден филм и се събрал по повърхността на праха във вътрешността на камерата. Когато учените го затоплили, а след това и анализирали, открили нуклеобазите, нужни за синтеза на ДНК и РНК.

Натъкнали се и на други интересни материали, като аминокиселини, изграждащи протеините.

Откритията сочат, че процесът, пресъздаден от учените може да доведе до образуване на молекулярните прекурсори на живота. Резултатите ще подобрят разбирането ни за ранните етапи от химическата еволюция в космоса.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини