5 °C

Европейския ден на спорта в училище отбелязват в Димитровград

Над 400 български училища се включват в петия Европейски ден на спорта в училище.

На 27 септември 2019 г. в над 400 български училища се организират различни спортни игри, демонстрации и състезания по повод петия Европейски ден на спорта в училище.

Това е най-масовата спортна инициатива в Европейската седмица на спорта. Тя се провежда всеки последен петък на месец септември в десетки европейски държави.

Официалното откриване на българската инциатива е в пловдивското училище „Свети Седмочисленици“, където учениците ще участват в обща функционална тренировка, подготвена специално за децата, в игра на народна топка и в ред други забавни и образователни игри. Те ще бъдат приветствани от представители на местната администрация от Община Пловдив и Район Тракия. Партньори на инициативата са Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, както и много местни администрации.

Тема на тазгодишния Европейски ден на спорта в училище е здравословното хранене и здравословният начин на живот, а в България има още една специално разработена тема за спортни игри - опазването на околната среда и рециклиране на отпадъците. Целта на инициативата е да се насърчи интереса на децата към спорта, физическата активност и здравословния начин на живот чрез срещи с успешни спортусти и участие в различни спортни и физически игри.

Училищата с най-разнообразна програма и най-висок дял участващи ученици ще могат да кандидатстват за отличие Най-активно училище на 2019 г., което се връчва от българския координатор на програмата сдружение БГ Бъди активен. Най-спортуващите училища ще бъдат насърчени и от много от местните администрации в България чрез допълнителни отличия.

За участие в мероприятието  регистрация на сайта на инициативата www.essd.eu, са направили и няколко училища от община Димитровград. 

В ПМГ "Иван Вазов" ще се реализират дейности за Европейския ден на спорта в училище, където от 13.45ч. ще има футбол и народна топка за учениците от 5-7 клас, а за тези от 8-10 клас в 14.30ч. ще започнат няколко игри по баскетбол, волейбол и народни хора.

ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери е сред първите 200 регистрирали се училища, за което ще получат материали за организиране на събитие.

ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери, ОУ „П.К.Яворов”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „Хр.Ботев”, Крепост, ОУ „Васил Левски”, Димитровград, ОУ „Васил Левски”, Ябълково, ПГ „Проф.д-р Асен Златаров” също ще се включат в проекта.

Европейският ден на спорта в училище ще се провежда под формата на организиране на различни дейности /спортни състезания, танци, демонстрации/, в които да бъдат включени ученици, преподаватели, родители и други участници в рамките на минимум 120 минути. 

В отделните образователни институции ще се проведат много, различни по вид подвижни игри за учениците от начален етап, игри по „народна топка”, срещи по баскетбол, волейбол, футбол, лекоатлетически щафети и кросове. В ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери ще се проведе междуучилищен турнир по футбол за ученици от прогимназиален етап, в който ще се включат отбори от ОУ „П.К.Яворов” и ОУ „Св.св. Кирил и Методий”.

През 2018 рекорден брой училища станаха част от празникa на физическата активност в училищата в България. Повече от 90 00 ученици, над 12 000 възрастни от над 400 училища в повече от 200 населени места в страната взеха участие в кампанията, която достигна до над 1,5 милиона българи. Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с епидемията на обездвижването чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
09 дек 2019
Последни новини