25 °C

Европейския ден на спорта в училище отбелязват в Димитровград

Над 400 български училища се включват в петия Европейски ден на спорта в училище.

На 27 септември 2019 г. в над 400 български училища се организират различни спортни игри, демонстрации и състезания по повод петия Европейски ден на спорта в училище.

Това е най-масовата спортна инициатива в Европейската седмица на спорта. Тя се провежда всеки последен петък на месец септември в десетки европейски държави.

Официалното откриване на българската инциатива е в пловдивското училище „Свети Седмочисленици“, където учениците ще участват в обща функционална тренировка, подготвена специално за децата, в игра на народна топка и в ред други забавни и образователни игри. Те ще бъдат приветствани от представители на местната администрация от Община Пловдив и Район Тракия. Партньори на инициативата са Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, както и много местни администрации.

Тема на тазгодишния Европейски ден на спорта в училище е здравословното хранене и здравословният начин на живот, а в България има още една специално разработена тема за спортни игри - опазването на околната среда и рециклиране на отпадъците. Целта на инициативата е да се насърчи интереса на децата към спорта, физическата активност и здравословния начин на живот чрез срещи с успешни спортусти и участие в различни спортни и физически игри.

Училищата с най-разнообразна програма и най-висок дял участващи ученици ще могат да кандидатстват за отличие Най-активно училище на 2019 г., което се връчва от българския координатор на програмата сдружение БГ Бъди активен. Най-спортуващите училища ще бъдат насърчени и от много от местните администрации в България чрез допълнителни отличия.

За участие в мероприятието  регистрация на сайта на инициативата www.essd.eu, са направили и няколко училища от община Димитровград. 

В ПМГ "Иван Вазов" ще се реализират дейности за Европейския ден на спорта в училище, където от 13.45ч. ще има футбол и народна топка за учениците от 5-7 клас, а за тези от 8-10 клас в 14.30ч. ще започнат няколко игри по баскетбол, волейбол и народни хора.

ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери е сред първите 200 регистрирали се училища, за което ще получат материали за организиране на събитие.

ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери, ОУ „П.К.Яворов”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „Хр.Ботев”, Крепост, ОУ „Васил Левски”, Димитровград, ОУ „Васил Левски”, Ябълково, ПГ „Проф.д-р Асен Златаров” също ще се включат в проекта.

Европейският ден на спорта в училище ще се провежда под формата на организиране на различни дейности /спортни състезания, танци, демонстрации/, в които да бъдат включени ученици, преподаватели, родители и други участници в рамките на минимум 120 минути. 

В отделните образователни институции ще се проведат много, различни по вид подвижни игри за учениците от начален етап, игри по „народна топка”, срещи по баскетбол, волейбол, футбол, лекоатлетически щафети и кросове. В ОУ „Димитър Н. Матевски”, Меричлери ще се проведе междуучилищен турнир по футбол за ученици от прогимназиален етап, в който ще се включат отбори от ОУ „П.К.Яворов” и ОУ „Св.св. Кирил и Методий”.

През 2018 рекорден брой училища станаха част от празникa на физическата активност в училищата в България. Повече от 90 00 ученици, над 12 000 възрастни от над 400 училища в повече от 200 населени места в страната взеха участие в кампанията, която достигна до над 1,5 милиона българи. Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с епидемията на обездвижването чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини