156 автори в третото издание на "Есенни щурци", посветено на Иван Николов

    156 автори, от които 27 от чужбина, участват в третото издание на Националния поетичен конкурс „Есенни щурци“. Броят им е три пъти повече от този през миналата година, посочиха организаторите.

    Форматът започна тази сутрин в читалище „ Пробуда 1896“ в с. Горски извор с откриването на паметната плоча на поета, родом от селото -Иван Николов. Плочата откриха дъщеря му Красимира Иванова и сестра му Тодорка Николова, която е и председател на читалищното настоятелство.

    При откриването слово държа председателят на Съюза на писателите академик Марин Кадиев.

    Тази година фестивалът е в памет на Иван Николов и за първи път от 30 години насам ще бъде издадена книга с негови произведения. Тя ще носи името „ Есенни Щурци“ по едноименното му стихотворение.

    Организатор на конкурса е литературно-поетичният клуб „Иван Николов“, а финансирането е с помощта на община Димитровград и спомоществователството на община Хасково.

    Форумът е двудневен, през двата дни на читалищната сцена ще се качат част от авторите, които участват в конкурсната програма, за да представят творбите си.

    Ще бъдат раздадени и два вида награди-за български автори и за чужди. Голямата награда на български автор ще отиде в Тополовград.

    Освен награди до трето място, ще бъдат присъдени и поощрителни дипломи и грамоти.

    Конкурсът вече кандидатства и за международен статут, посочи Тодорка Николова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини