18 °C

7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

Около 7 000 хиляди специалисти по здравни грижи от цялата страна излизат на национален протест в столицата на 7 октомври с искания ситуацията в здравеопазването да бъде подобрена.

От КНСБ настояват колективният трудов договор да стане задължителен за всички медицински специалисти, промяна в Закона за лечебните заведения за специалисти, промяна в заплатите, възможност за директни указания от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните дружества да подпишат колективните трудови договори и по-голям бюджет от Министерство на здравеопазването за болниците.

Това стана ясно на пресконференция на КНСБ, посветена на предстоящия национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Националният протест на специалистите по здравни грижи ще се състои на 7 октомври, от 11 ч. на столичния площад "Независимост". Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации. Основните проблеми пред съсловието са ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

На протеста ще бъде заявено, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор.

КНСБ настоява бюджетът на НЗОК за 2020 г. да бъде вдигнат с 600 млн. лв. Те ще поискат да бъде определена каква част от парите по клинични пътеки да отидат за заплащането на лекарите и медицинските специалисти. Синдикалната организация смята, че исканията на здравните специалисти могат да бъдат изпълнени в няколко стъпки още този октомври след местните избори и с новия бюджет на НЗОК за 2020 г.

"Ако бъде впрегнат конят пред каруцата, голяма част от напрежението в здравеопазването ще бъде туширано", сигурен е вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Д-р Кокалов запита как по време на предизборна обстановка един кмет обещава, че ще подобри здравеопазването, а да не може да привлича персонал и да предложи възнаграждение, което да удовлетворява и младите хора. "Ние можем да организираме да бъдат подадени масови заявления за напускане, но защо държавата да бъде поставена на колене", запита вицепрезидентът на КНСБ.

Ако бъдат изпълнени тези законодателни промени, Кокалов е сигурен, че исканията на здравните специалисти ще бъдат изпълнени.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май 2018 г. на Световния ден на сестрите в София Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи свика първия митинг, на който присъстваха близо 5 000 души и бяха заявени исканията на специалистите по здравни грижи. Повече от година всички ние чуваме и виждаме продължаващите вълнения в сектора, защото исканията за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи не са изпълнени навсякъде, посочи Димитров.

Тогава на протеста на масата на преговорите в здравния отрасъл синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" договориха нивата на заплащането - 900 лева заплата за медицински специалист и 1 200 начална заплата за лекар. Към настоящия момент изпълнението върви не с тези темпове, които синдикалната организация е смятала.

На доста места вече са постигнати нивата в болници, в училищно и детско здравеопазване и във финансираните от Министерство на здравеопазването лечебни заведения и институции, отчете президентът на КНСБ.

"Търпението на работещите в сектора се изчерпва и е дошло време за поредния наш общ митинг-шествие, което да удари по масата, за да се случат нещата", закани се Димитров.

От своя страна председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева коментира, че Асоциацията ще изпълнява тяхната политика за натиск върху управляващите за уважение исканията на здравните специалисти.

Ние ще упражним всички възможни действия за натиск, за да се случи това, което искаме - спазване на колективния трудов договор и неговото разширяване, увеличение на възнаграждението с две минимални заплати, да бъде дадена законодателна възможност на общините да дофинансират лечебните заведения, държавата да се ангажира с възможностите за продължаващите обучения на специалисти по здравни грижи. Това са основните причини, поради които лекарите протестират, защото исканията им не се изпълняват.

"Проблемите при нас ще се задълбочават, защото 1/3 от персонала е на предпенсионна възраст", посочи Василева. Тя се закани, че те ще отстояват исканията на специалистите по здравни грижи, ще продължат да ги отстояват и ако не бъдат изпълнени, няма да носят никаква отговорност за българското здравеопазване.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини