11 °C

Димитровградчанка организира кампания за сираците на отец Иван - всеки може да помогне

Ваня Пашова, която е от Димитровград, инициира кампания за събиране на дарения за сираците на отец Иван от Нови Хан.

Инициативата на Ваня е провокирана от социалните мрежи и зова за помощ, от която винаги се нуждае отец Иван, за да осигури покрив, топлина и прехрана на десетки деца, които е приютил.

До момента инициативата на Ваня е събрала дарения за малък миниван, главно дрешки, предназначени за деца и по-възрастни хора. Призива на отеца е, че се нуждаят от всичко - от пари за да си плащат сметките, през хранителни продукти, тоалетна хартия, перилни препарати, обувки, дрехи, до дървен материал за новата обител, в която настаняват нуждаещи се деца в село Якимово.

След като Ваня е разговаряла с отец Иван, той я е насочил към най-важните неща, от които имат нужда - това са нещата от първа необходимост за всеки един дом, като трайни хранителни продукти - боб, леща и други варива, лютеница и други консерви, брашно, захар и всякакви санитарни препарати, като веро, сапун, шампоан и детски храни, като адаптирано мляко, памперси и други продукти за ежедневна употреба за деца и възръстни. Отецът се нуждае и от строителни материали, като греди и други, но Ваня споделя, че няма да може да осигури транспорт за толкова обемисти дарения.

За транспорта ще се разчита на помощ от приятели и хора, които желаят да помогнат, било то с пари за гориво или превоз, а мястото, до където ще бъдат откарани даренията, ще се уточни от отеца спрямо това, каква ще бъде по-голямата част от помощите.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с Ваня, която планира даренията да бъдат закарани на отеца и нуждаещите се деца, в уикенда след 18-ти октомври, до когато ще се събират и даренията.

С Ваня може да се свержите чрез FACEBOOK  или на телефон 0888 244 643. На сайта на Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", с. Нови хан, има публикувани банкови сметки за дарители и как може да се свържете с отец Иван, ако желаете лично да помогнете.

Как представя себе си отец Иван:

Първоначално съм ръкоположен като дякон Иван Димитров Иванов на 19.10.1981 г. от видински митрополит Филарет. На 26-ти октомври същата година съм ръкоположен за свещеник в Лопошанския манастир. На 07.06.1987 г. постъпвам като енорийски свещеник в Храм “Света Троица” в село Нови хан. От велика сряда на 2005-та година вече приемам схима и ставам йеромонах Йоан. В името на Бога дадох обет да построя Дом за сираци и да гледам малки деца. Тук в село Нови хан намерих църква с голям двор, който беше напълно празен, нямаше и ограда, и реших, че тук мога да изпълня обета си и започнах с Божието благословение и с благословението на Негово Светейшество Български Патриарх и Митрополит Софийски Максим.

Списък с даренията от които имат нужда в дома:

1. ПАМПЕРСИ

Тук количеството звучи горе-долу така – НЕОГРАНИЧЕНО. В един пакет има 80 броя. Опаковката струва около 26 лева. 17 са децата, които имат ежедневна нужда от санитарните материали. Което ще рече, че един пакет стига за ....едно денонощие. Размер: 3-ка, 4-ка, 5-ца

2. ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ

310 души с ежедневни физиологични нужди. Количествата сами преценете.

3. ТОАЛЕТНИ САПУНИ

Жизнено важни. Всеки ден се мият 310 души. Вие правете сметка.

4. ШАМПОАНИ

5. ПРЕПАРАТИ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ

АДАПТИРАНО МЛЯКО „НАН 1” и „НАН 2” - Една КУТИЯ НАН 1 стига за 2 дни.

ПЛОДОВИ ПЮРЕТА - На ден трябват по 15. Децата най-много харесват праскова и банан.

ЛЮТЕНИЦА - любима храна за по-големичките и най-вървежното ядене. Там децата са непрекъсното гладнички и хич да няма какво да ядат мажат лютеница и залъгват глада. Вечно е в недостиг този продукт.

МАРГАРИН  - също спасителна храна за вечно гладните.

ЗАХАР, ОЛИО, БОБ, КАРТОФИ - 3-4 тона, ЛУК - Едно 500 кг са си необходими. Знаем няма манджа без лук, СОЛ - Без сол нищо не се готви, ОЦЕТ, ЧЕРВЕН ПИПЕР - Най-необходимата подправка, ЧЕРЕН ПИПЕР, ПОДПРАВКИ всякакви: Чубрица, Джоджен, Магданоз, Копър, КОНСЕРВИ ГРАХ, КОНСЕРВИ ЗЕЛЕН ФАСУЛ.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ви
  Виолета
  18 -2
  14:14, 2 окт 2019
  Хайде сега надскачащите се кандидат-кметове, имате поле за изява :))
 • 2
  Бр
  Браво
  17 -1
  14:28, 2 окт 2019
  Дай Боже повече такива хора, с голямо сърце.
 • 3
  Цо
  Цонка
  17 -3
  14:59, 2 окт 2019
  Тази инициатива май се започна от една руса жена Айсивел,дето помагаше в църквата с храна за бедните. Хубаво е че подеха и другите и Ваня Пашова и много приятели. Помагайте и Исус ще ви помага и света Богородица ще ви пази.Добро винаги трябва да има.
 • 4
  Ро
  Росен
  0 -2
  15:51, 2 окт 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 5
  Eвгения
  9 -2
  20:34, 2 окт 2019
  Радвам се, че Ваня Пашова е инициирала кампанията за събиране на средства. Един обикновен човек, който не го прави с цел да спечели нещо или да се облагодетелства по избори. Мога само да пожелая успех в начинанието, с каквото мога да се включа ще го напарвя и аз.
  Благотворителността облагородява човек и човек, който дава не обеднява.
  • Ро
   Росена
   5 -7
   21:25, 2 окт 2019
   И защо до сега не го е направила? Той Отец Иван от кога зове по телевизии и вестници за помощ?
   Прави го сега и дрънка че щяла да гласува за еди кой си по групите на града.
   То гнилото на тая ще си излезе наяве.
  • Ле
   Лени
   9 -1
   21:34, 2 окт 2019
   Росена, ти от къде знаеш, че не го е правила до сега? Може сега да е намерила по голяма популярност нейната инициатива!
   А политическите убеждения на човека не определят неговата същност и дела (при по голяма част от хората)
 • 6
  Ва
  Ваня Пашова
  13 -3
  23:17, 2 окт 2019
  Росена, правила съм го но в по_, малък мащаб. Преди години, когато детето ми бе на 6 год. искаше да си осиновим братче или сестриче 🙂 Заедно с Моника Ангелова и семейството и в едно с нашите деца занесохме доста провизии, дрехи и консумативи на дома в Хасково. Децата ни бяха с нас. Но не мисля, че човек трябва да парадира с това. Сега идеята е по мащабна и затова дадохме гласност! Отделно имам и лична кауза, но незнам дали Вие сте човека да ви обяснявам🙂Хубава вечер.
  PS:политически не съм ангажирана с НИКОЯ ПАРТИЯ!
 • 7
  Йо
  йокин
  1 -1
  17:32, 3 окт 2019
  Ти да видиш,нали се хвалеха,по телевизията,че всички работеха,получаваха заплати,а нуждите им бяха,малки,а какво излиза.
 • 8
  Ле
  Лесно
  2 -2
  00:09, 4 окт 2019
  Най-лесно да идеш и да си оставиш парцалите "благотворително". Човекът казва :има нужда от храна, козметика....
  Те събрали дрехи... Сития на гладния не вярва. Ще й мине ентусиазма на Ваня. Като прерови тонове парцали,дето за нищо не стават и със свои пари закара дрехите, до там ще е.
  • Ва
   Ваня Пашова
   2 0
   21:46, 5 окт 2019
   От тоновете парцали нито един няма🙂Радвам се, че сте толкова осведомени. Но в петък разговарях с Отец Иван и каза, че много дрехи са пристигнали от добри хора от цялата страна и няма къде да ги съхраняват. Ние също доста сме събрали, които ще разпредели и за други нуждаещи се и занесем, но са почти нови за малки дечица. На този етап минахме на хранителни продукти, консерви, тоалетна хартия, шампоани, боб, ориз и всякакви други неща.Благодаря все пак, че се интересувате за тоновете парцали както казвате, ако имате интерес бих Ви продала😉
 • 9
  Ле
  Лени
  2 -1
  10:52, 4 окт 2019
  Вмести да бълвате глупости и хули, вземете и концентрирайте енергията си да направите някой по щастлив, без значение дали е нуждаещ се сирак или някой в дома ви. Усмихнете се на човек а с койсе разминавате по стълбите и се научете да бъдете по добри хора стига сте търсили как да вгорчавате настроението на околните!
 • 10
  Хр
  Християнин
  3 -1
  20:52, 4 окт 2019
  Здравейте в неделя може да видите параклиса Св.Екатерина до болницата как целият покрив тече там също се нуждае от ремонт.
  • Да
   Дарител
   3 0
   22:09, 5 окт 2019
   Обърнете се към общината, сега е момента, вместо да дават бол пари за ултра модерни чешмички пред параклиса, и да се снимат предложете им да оправят покрива!
 • 11
  Ни
  Николай Пашов
  3 0
  23:51, 5 окт 2019
  Много безлични и нещастни хора има, как може да пишете глупости за мама.Преди време трябваше да ме оперират и ни бяха нужнои средства. Мария приятелка на мама без да знаем, от нейни приятели ни осигури част от тях. Затова мама знае, че ако можеш с нещо дори и малко можеш да помогнеш. Да, ние имаме тонове дрехи, но нито една няма в дарението. И на ОТЕЦА дрехи не му трябват а хранителни продукти, тоалетна хартия, консерви, памперси, дебели одеялаи много други неща. Ако можете помогнете, ако не, не пляскайте глупостите си. Жалки сте.
 • 12
  Да
  Дани
  3 0
  12:59, 6 окт 2019
  Мили хора,християни,неслучайно Бог е наредил,когато дясната ръка дава,лявата да не знае!Ако спазвахме тази наредба,нямаше да се стигне до грозни надскачания и съревнования,а всеки щеше да дава според сърцето си.Вие опорочихте благотворителността с глупости от сорта кой бил започнал инициативата,пък кой я довършил...кой е по-по-най...Стига бе!Или помагайте и не богохулствайте,или си спестете лицемерието.А на тези,които съдят чужди дела,а самите те нищо не са направили,какво да им кажеш!?

Още новини

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
15.10.2019
Последни новини