3 °C

Димитровградчанка организира кампания за сираците на отец Иван - всеки може да помогне

Ваня Пашова, която е от Димитровград, инициира кампания за събиране на дарения за сираците на отец Иван от Нови Хан.

Инициативата на Ваня е провокирана от социалните мрежи и зова за помощ, от която винаги се нуждае отец Иван, за да осигури покрив, топлина и прехрана на десетки деца, които е приютил.

До момента инициативата на Ваня е събрала дарения за малък миниван, главно дрешки, предназначени за деца и по-възрастни хора. Призива на отеца е, че се нуждаят от всичко - от пари за да си плащат сметките, през хранителни продукти, тоалетна хартия, перилни препарати, обувки, дрехи, до дървен материал за новата обител, в която настаняват нуждаещи се деца в село Якимово.

След като Ваня е разговаряла с отец Иван, той я е насочил към най-важните неща, от които имат нужда - това са нещата от първа необходимост за всеки един дом, като трайни хранителни продукти - боб, леща и други варива, лютеница и други консерви, брашно, захар и всякакви санитарни препарати, като веро, сапун, шампоан и детски храни, като адаптирано мляко, памперси и други продукти за ежедневна употреба за деца и възръстни. Отецът се нуждае и от строителни материали, като греди и други, но Ваня споделя, че няма да може да осигури транспорт за толкова обемисти дарения.

За транспорта ще се разчита на помощ от приятели и хора, които желаят да помогнат, било то с пари за гориво или превоз, а мястото, до където ще бъдат откарани даренията, ще се уточни от отеца спрямо това, каква ще бъде по-голямата част от помощите.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с Ваня, която планира даренията да бъдат закарани на отеца и нуждаещите се деца, в уикенда след 18-ти октомври, до когато ще се събират и даренията.

С Ваня може да се свержите чрез FACEBOOK  или на телефон 0888 244 643. На сайта на Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", с. Нови хан, има публикувани банкови сметки за дарители и как може да се свържете с отец Иван, ако желаете лично да помогнете.

Как представя себе си отец Иван:

Първоначално съм ръкоположен като дякон Иван Димитров Иванов на 19.10.1981 г. от видински митрополит Филарет. На 26-ти октомври същата година съм ръкоположен за свещеник в Лопошанския манастир. На 07.06.1987 г. постъпвам като енорийски свещеник в Храм “Света Троица” в село Нови хан. От велика сряда на 2005-та година вече приемам схима и ставам йеромонах Йоан. В името на Бога дадох обет да построя Дом за сираци и да гледам малки деца. Тук в село Нови хан намерих църква с голям двор, който беше напълно празен, нямаше и ограда, и реших, че тук мога да изпълня обета си и започнах с Божието благословение и с благословението на Негово Светейшество Български Патриарх и Митрополит Софийски Максим.

Списък с даренията от които имат нужда в дома:

1. ПАМПЕРСИ

Тук количеството звучи горе-долу така – НЕОГРАНИЧЕНО. В един пакет има 80 броя. Опаковката струва около 26 лева. 17 са децата, които имат ежедневна нужда от санитарните материали. Което ще рече, че един пакет стига за ....едно денонощие. Размер: 3-ка, 4-ка, 5-ца

2. ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ

310 души с ежедневни физиологични нужди. Количествата сами преценете.

3. ТОАЛЕТНИ САПУНИ

Жизнено важни. Всеки ден се мият 310 души. Вие правете сметка.

4. ШАМПОАНИ

5. ПРЕПАРАТИ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ

АДАПТИРАНО МЛЯКО „НАН 1” и „НАН 2” - Една КУТИЯ НАН 1 стига за 2 дни.

ПЛОДОВИ ПЮРЕТА - На ден трябват по 15. Децата най-много харесват праскова и банан.

ЛЮТЕНИЦА - любима храна за по-големичките и най-вървежното ядене. Там децата са непрекъсното гладнички и хич да няма какво да ядат мажат лютеница и залъгват глада. Вечно е в недостиг този продукт.

МАРГАРИН  - също спасителна храна за вечно гладните.

ЗАХАР, ОЛИО, БОБ, КАРТОФИ - 3-4 тона, ЛУК - Едно 500 кг са си необходими. Знаем няма манджа без лук, СОЛ - Без сол нищо не се готви, ОЦЕТ, ЧЕРВЕН ПИПЕР - Най-необходимата подправка, ЧЕРЕН ПИПЕР, ПОДПРАВКИ всякакви: Чубрица, Джоджен, Магданоз, Копър, КОНСЕРВИ ГРАХ, КОНСЕРВИ ЗЕЛЕН ФАСУЛ.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ви
  Виолета
  18 -2
  14:14, 2 окт 2019
  Хайде сега надскачащите се кандидат-кметове, имате поле за изява :))
 • 2
  Бр
  Браво
  17 -1
  14:28, 2 окт 2019
  Дай Боже повече такива хора, с голямо сърце.
 • 3
  Цо
  Цонка
  17 -3
  14:59, 2 окт 2019
  Тази инициатива май се започна от една руса жена Айсивел,дето помагаше в църквата с храна за бедните. Хубаво е че подеха и другите и Ваня Пашова и много приятели. Помагайте и Исус ще ви помага и света Богородица ще ви пази.Добро винаги трябва да има.
 • 4
  Ро
  Росен
  0 -2
  15:51, 2 окт 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 5
  Eвгения
  9 -2
  20:34, 2 окт 2019
  Радвам се, че Ваня Пашова е инициирала кампанията за събиране на средства. Един обикновен човек, който не го прави с цел да спечели нещо или да се облагодетелства по избори. Мога само да пожелая успех в начинанието, с каквото мога да се включа ще го напарвя и аз.
  Благотворителността облагородява човек и човек, който дава не обеднява.
  • Ро
   Росена
   6 -7
   21:25, 2 окт 2019
   И защо до сега не го е направила? Той Отец Иван от кога зове по телевизии и вестници за помощ?
   Прави го сега и дрънка че щяла да гласува за еди кой си по групите на града.
   То гнилото на тая ще си излезе наяве.
  • Ле
   Лени
   9 -1
   21:34, 2 окт 2019
   Росена, ти от къде знаеш, че не го е правила до сега? Може сега да е намерила по голяма популярност нейната инициатива!
   А политическите убеждения на човека не определят неговата същност и дела (при по голяма част от хората)
 • 6
  Ва
  Ваня Пашова
  13 -3
  23:17, 2 окт 2019
  Росена, правила съм го но в по_, малък мащаб. Преди години, когато детето ми бе на 6 год. искаше да си осиновим братче или сестриче 🙂 Заедно с Моника Ангелова и семейството и в едно с нашите деца занесохме доста провизии, дрехи и консумативи на дома в Хасково. Децата ни бяха с нас. Но не мисля, че човек трябва да парадира с това. Сега идеята е по мащабна и затова дадохме гласност! Отделно имам и лична кауза, но незнам дали Вие сте човека да ви обяснявам🙂Хубава вечер.
  PS:политически не съм ангажирана с НИКОЯ ПАРТИЯ!
 • 7
  Йо
  йокин
  1 -1
  17:32, 3 окт 2019
  Ти да видиш,нали се хвалеха,по телевизията,че всички работеха,получаваха заплати,а нуждите им бяха,малки,а какво излиза.
 • 8
  Ле
  Лесно
  3 -2
  00:09, 4 окт 2019
  Най-лесно да идеш и да си оставиш парцалите "благотворително". Човекът казва :има нужда от храна, козметика....
  Те събрали дрехи... Сития на гладния не вярва. Ще й мине ентусиазма на Ваня. Като прерови тонове парцали,дето за нищо не стават и със свои пари закара дрехите, до там ще е.
  • Ва
   Ваня Пашова
   2 0
   21:46, 5 окт 2019
   От тоновете парцали нито един няма🙂Радвам се, че сте толкова осведомени. Но в петък разговарях с Отец Иван и каза, че много дрехи са пристигнали от добри хора от цялата страна и няма къде да ги съхраняват. Ние също доста сме събрали, които ще разпредели и за други нуждаещи се и занесем, но са почти нови за малки дечица. На този етап минахме на хранителни продукти, консерви, тоалетна хартия, шампоани, боб, ориз и всякакви други неща.Благодаря все пак, че се интересувате за тоновете парцали както казвате, ако имате интерес бих Ви продала😉
 • 9
  Ле
  Лени
  2 -1
  10:52, 4 окт 2019
  Вмести да бълвате глупости и хули, вземете и концентрирайте енергията си да направите някой по щастлив, без значение дали е нуждаещ се сирак или някой в дома ви. Усмихнете се на човек а с койсе разминавате по стълбите и се научете да бъдете по добри хора стига сте търсили как да вгорчавате настроението на околните!
 • 10
  Хр
  Християнин
  3 -1
  20:52, 4 окт 2019
  Здравейте в неделя може да видите параклиса Св.Екатерина до болницата как целият покрив тече там също се нуждае от ремонт.
  • Да
   Дарител
   3 0
   22:09, 5 окт 2019
   Обърнете се към общината, сега е момента, вместо да дават бол пари за ултра модерни чешмички пред параклиса, и да се снимат предложете им да оправят покрива!
 • 11
  Ни
  Николай Пашов
  3 -1
  23:51, 5 окт 2019
  Много безлични и нещастни хора има, как може да пишете глупости за мама.Преди време трябваше да ме оперират и ни бяха нужнои средства. Мария приятелка на мама без да знаем, от нейни приятели ни осигури част от тях. Затова мама знае, че ако можеш с нещо дори и малко можеш да помогнеш. Да, ние имаме тонове дрехи, но нито една няма в дарението. И на ОТЕЦА дрехи не му трябват а хранителни продукти, тоалетна хартия, консерви, памперси, дебели одеялаи много други неща. Ако можете помогнете, ако не, не пляскайте глупостите си. Жалки сте.
 • 12
  Да
  Дани
  3 0
  12:59, 6 окт 2019
  Мили хора,християни,неслучайно Бог е наредил,когато дясната ръка дава,лявата да не знае!Ако спазвахме тази наредба,нямаше да се стигне до грозни надскачания и съревнования,а всеки щеше да дава според сърцето си.Вие опорочихте благотворителността с глупости от сорта кой бил започнал инициативата,пък кой я довършил...кой е по-по-най...Стига бе!Или помагайте и не богохулствайте,или си спестете лицемерието.А на тези,които съдят чужди дела,а самите те нищо не са направили,какво да им кажеш!?

Още новини

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020
Последни новини