Хората с бавна походка стареят по-бързо

Хората, които ходят бавно, не се наслаждават непременно на разходката си. Според новопроведено изследване, ходенето с бавно темпо може да е симптом на значителен дефицит във физическото и когнитивно здраве.

Проучването, в което участвали 900 новозеландци, стартирало през 70-те години и открило, че хората на 40-годишна възраст, които ходят бавно е по-вероятно да проявят признаци на ускорено стареене и нарушени мозъчни функции.

Изследването започнало преди близо 5 десетилетия, като участниците в него били едва тригодишни по онова време.

Учените установили, че темпото на ходене на средна възраст дава ценна информация за процеса на стареене, започващ още от ранно детство.

В рамките на изследването, била измерена скоростта на ходене на 45-годишните, наред с различни признаци за ускорено стареене. Под внимание били взети 19 биомаркери, вариращи от кръвното налягане до зъбния статус и работата на мозъка.

Били отчетени и данните от тестовете през всичките години на изследването – от самото му начало, когато участниците били все още деца.

Резултатите са изненадващи и разкриват, че хората, които ходят бавно през 40-те си години, са по-застрашени от ускорено стареене и физическо представяне, дължащи се на бързо влошаване в работата на множество органи.

Освен това бавното ходене на средна възраст е свързано с по-слаби когнитивни функции, при това не само по време на провеждане на тестовете.

Изследването разкрило, че бавното ходене се свързва не само със съответните неврокогнитивни функции в зряла възраст, но и в ранните детски години.

Макар участниците да не били подложени на мозъчни изследвания в началото на изследването, на база днешните тестове, хората с бавна походка демонстрирали намален мозъчен капацитет и намалена кортикална дебелина.

Ако се научим да разпознаваме връзките и взаимодействия, демонстрирани от 5-десетилетното изследване, ще успеем да повлияем положително на редица социални фактори, които биха могли да удължат продължителността на живота, да подобрят неврокогнитивните функции и евентуално да спрат когнитивния упадък.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини