С военен ритуал от Историческия музей изнасят сабята на Освободителя на Родопите и оръжията от Балканската война

    С интересни и атрактивни инициатива тази година Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян ще отбележи 21 октомври Празник на Смолян и честванията на 107 години от Освобождението на Родопите.

    В изложбата „Закъснялата свобода на Родопите“, която ще се открие на 17 октомври от 15.00ч. Ще се включат военните от 101-ви алпийски полк. Изложбата съдържа веществени, документални и фотоматериали, ще бъдат експонирани всички оръжия, съхранявани във фонда на музея. Своеобразен почетен караул по време на церемонията по откриване ще направят войните от 101-ви алпийски полк в Смолян. В тържествен ритуал ще бъдат внесени оръжията, ще бъдат подредени във витрини под формата на пирамида, завързани с трикольорна лента. Ритуално ще бъде внесена и сабята на Освободителя на Родопите, славния командир на 21 пехотен Средногорски полк полковник Владимир Серафимов. Изложбата, посветена на национално-освободителните борби и войни за национално освобождение и обединение в Средните Родопи в периода ХІХ – ХХ век, ще остане отворена за посетители в рамките на един месец.

    Втората уникална по рода си инициатива на Музея за Празниците е надпяване между гласовитите певци на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и победителят в тазгодишното издание на музикалното шоу „Гласът на България“ Атанас Кателиев.

    Талантливите млади хора ще пеят в своеобразното музикално съревнование на 21.10.2019 г. от 18.00 часа в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Младите гласове като чановете в музея ще се надпяват, в едно тържество на творчеството, таланта, музиката, хармонията, радостта от живота, уважение към традициите и новаторството, за да покажат красотата на изкуството във всички музикални жанрове.

    Публиката ще определи чрез гласуване с SMS своите любимци. С входните билети, на гърба на които всеки посетител ще напише предварително името си, ще се разиграе томбола.

    Домакините от РИМ канят всички граждани на Смолян и гости на града да се включат в празничните инициативи.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини