Лаборатория за почвен анализ ще изградят в Хасково за земеделците в региона

Изображение 1 от 2

    В Хасково ще бъде въведено в експлоатация лабораторно оборудване в помощ на земеделските производители. Те ще могат сами да вземат проби от земите си и да извършват анализи. В почвените проби ще се определят следните показатели: pH на почвата, съдържание на хумус, съдържание на амониев и нитратен азот, съдържание на усвоим фосфор съдържание на усвоим калий. Въз основа на тези показатели ще бъдат разработени правила и норми за торене на основните групи култури с минерални и органични торове с цел получаване на високи добиви и минимално замърсяване на почвите и околната среда. Земеделски производители от Хасковска област ще бъдат обучени в основни екологични аспекти: въздух, вода, почви; управление на отпадъците и устойчиво земеделие. Ще бъде проведена съвместна конференция за опазване на околната среда.

    Оборудването ще бъде закупено по проект на земеделската камара в град Мерич, Турция и КРИБ ХАСКОВО, които са партньори по проекта „Спасете природата, за да спасите Бъдещето“.

    „Правилното пробовземане и вида на почвените анализи са от решаващо значение за успеха на всяко земеделско начинание и бизнес. Ето защо ние ще предложим на земеделски стопанства в областта възможността да следят абсолютно безплатно състоянието на почвите си и ще им дадем насоки за оптимално торене, съгласно новите директиви на ЕС. Те ще бъдат насърчени да развиват устойчиво земеделие, като в същото време ще повишат добивите си“ – коментира председателя на КРИБ Хасково.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини