Носии на по 3 века представиха на фолклорния празник в Узунджово

    Младото семейство Неделина, Валентин и 8-месечният им син са част от участниците в в Националния фестивала „На хорото и фолклорните умения“, който се провежда днес в с. Узунджово.

    В седмото издание на събора, чиито организатори са НЧ “Пенко Пенков“ и Пенсионерският клуб “Пандо Ванчев“, се включват 38 състава и индивидуални участници. Те представят автентични български песни, танци и обичаи. Една от най-интересните части за публиката преди обед беше представянето на автентични носии от хасковски регион, някои от тях на по три века. Именно в тази част на събора се включи и младото семейство Стоянови от село Черепово. Те са част от представянето на фолклорната певческа група към читалище „Светлина“. 8-месечното бебе Стилян е и най-малкият участник във фестивала.

    Семейството представи тракийски носии. Неделина показа изцяло автентична носия, която е от баба й Мария. Премяната й на повече от 100 години се е носила от жените при официални поводи- когато отивали на сватба или на кръщене. Пафтите или лъсникът, както е по-популярното им названия в нейния край, на кръста й, също са автентични. Малкият й син също представи ръчно изработено и извезано елече от стари времена, съпругът й Валентин- стар ямурлук, също изваден от скрина на предците.

    Младите решили да запазят завещаните им носиите, но не само да ги съхранят, а и да ги извадят от скрина, да ги поддържат и да ги показват на още по-младите от тях. Това е и основната мисия на фестивала-да запази и популяризира сред младото поколение българските фолклорни традиции.

    На фестивала в Узунджово председател на тричленното жури е Тодор Кожухаров, заедно с него журират Ирина Костадинова-Николова и Христо Янъков.

    Красивото фолклорно събитие, дало сцена на българщината и традициите обаче, беше засенчено от политическа агитация. Политическите страсти надделяха над автентичността и паметта, когато на сцената, обявени като спонсори, се качиха уж, за да поздравят участниците, но вместо това започнаха да агитират за предстоящите местни избори, един от кандидатите за кмет на Узунджово и кандидат- кмет на Хасково от местна коалиция, придружени от бившия кмет на общината Георги Иванов.

    Това доведе до негодуванието на част от участниците в конкурсната програма на фестивала, които се ядосаха, че не са били предупредени, че ще участват в предизборен концерт и бяха категорични, че ако са знаели, че ще бъдат използвани за политическа агитация, изобщо е нямало да участват.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      А.
      А.К
      6 -12
      17:39, 13 окт 2019
      Хасково.нет научете се да пишете обективни статии... Виж коментара
      • Зи
        Зинка черната
        7 -3
        08:30, 14 окт 2019
        Този фестивал се провежда всяка година.
        Измамниците от шайката на Г. Иванов смятат, че с лъжа и измама ще постигнат нещо, но пак няма да им се получи.
        Наглите им физиономии са опротивяли на всички, дори и на съселяните му.
        Вън раздаваха бира и кебапчета, но само на няколкото узунджовци, навъртащи се, заради авантата.
        Участниците във фестивала си плащаха.
        Протежето Кръстьо--вечния кандидат, отново ще остане с двайсетина гласа.
        Крадци, лъжци, наглеци и престъпници- това представляват хората на Георги Иванов!
      • Су
        Су
        1 0
        14:07, 14 окт 2019
        Още един спонсориран лъжец.
    • 2
      Ff
      ffff
      5 -1
      18:06, 13 окт 2019
      Този фестивал се организира всяка година .
      • АС
        а стига де
        2 -5
        10:16, 14 окт 2019
        Много си беше хубав фестивала, тук излишно се нагнетява напрежение, нямаше провокации а стига сте писали глупости покрай тия избори
    • 3
      Dz
      Dzakardo
      1 0
      23:12, 13 окт 2019
      От Узун-джово ли е .............
      • Да
        Даскал
        1 -1
        06:44, 14 окт 2019
        Произнася се Изинжово !
    • 4
      Аз
      Аз
      2 -5
      11:56, 14 окт 2019
      Хасково. Нет бях в публиката по това време и единствените, който явяваха раздори бяхте Вие! След като си тръгнахте, по-скоро госпожата знаеща много... всичко си продължи напълно нормално!
    Последни новини