Да "заключим" ли училищата в Димитровград - има ли проблем с дисциплината и възпитанието на учениците?

Изображение 1 от 3

    Училищата в града са оборудвани с камери и с жива охрана, но въпросът е дали това е достатъчно, за да бъдат учениците в една защитена и сигурна среда, дали един или двама пазачи на входа на училището са достатъчни, да осигурят сигурност и дисциплина в учебното заведение, където прекарват голяма част от деня си децата на Димитровград.

    Всички училища имат разписани правилници за вътрешния ред, но те рядко биват напълно спазвани.

    Един от основните проблеми в училищата днес е агресията. Тази агресия е от много страни - тя бива между ученици, между ученици и учители, между родители и учители, между родители и ученици. Въпреки, че обикновено тези проблеми не се дискутират в обществото, те съществуват. Не са единични случаите, в които родител под някакъв предтекст влиза в училище и вдига скандал на учител, и то пред учениците, с което подкопава учителския авторитет. Има и случаи, в които родители в училище се саморазправят с ученици, които по някакъв начин са реагирали спрямо тяхното дете. Има много други варианти на агресия между ученици, учители и родители.

    Другата опасност е, че учниците безпроблемно излизат от територията на училището, като тогава те остават незащитени от институцията.  Излиза се с цел да се купува храна, обикновено нездравословна; да се пуши или да се снабдяват с така модерните напоследък енергийни напитки, след което се връщат в час превъзбудени и неконцентрирани, за да продължат с учебния процес; бяга се от часове и се посещават заведения и прочие.

    Проблемът с дисциплината и сигурността до някъде е решим - може учениците поне по време на учебните занятия да бъдат изолирани от рисковете на околния свят, но за това се изисква воля и решителност от страна на учлищно ръководство, родители, община и държава. Примерът, който може да бъде последван, е този на голяма част от училищатата в западна Европа, където училището е крепост за децата по време на учебните занятия и те не могат да напускат територията му.

    За да се постигне по-висока степен на сигурност, в учебните заведения трябва да се въведе пропусквателен режим - в училището да могат влизат само ученици и персонал. Училищата да биват „заключвани“ след стартирането на учебния процес и „отключвани“, когато обучението приключи. За тази цел на първо място, оградите на дворовете ще трябва да бъдат подменени, за да представляват препятствие за излизане от очертанията на двора на учебното заведение, да не могат да бъдат преодолявани от учениците и външни лица с лекота. 

    В момента няма училище в Димитровград с ограда, която да не може да бъде прескочена.Няма училище в града, което да има пропусквателен режим за достъп до двора на учебното заведение, за да подсигури, че там се намират само ученици от текущото училище.

    Технологиите в това отношение са достатъчно напреднали, за да може да се осигури контролиран пропусквателен режим на територията на учебното заведение, за да се гарантира, че до него имат достъп само учениците на училището. Чрез системите за достъп може да осигури и информация в реално време за родителите, дали тяхното дете е на територията на училището, кога е влязло в него и кога е излязло от него. Същото се отнася и за училищната администрация. За да добиете представа как може да изглежда подобна система, си представете например достъпа до метрото, който се осъществявя след чекиране на билета, който ви отваря турникета, за да преминете.

    Ползите от подобна система, освен сигурността за учениците и персонала са, че ще се ограничи достъпа на учениците до търговски обекти, от които да се снабдяват с вредни за подрастващите храни и напитки. С какво се хранят децата ни, ще зависи от това какво се предлага в училищната столова и така наречените „бюфети“, които подлежат и на контрол, като например от Агенцията по храните, които да съблюдават за спазването на наредбата от здравното министерство за допустимите храни и напитки и изисквания за тях.

    Положителен ефект върху дисциплината ще окаже и контролът върху присъствието на учениците в час, който ще бъде максимално затегнат, ако те не могат да напускат територията на училището до края на учебните занятия.

    Вече във всички училища има интегрирана система за електронен дневник, от където родителите освен с оценките, похвалите и забележките, знаят и учебната програма на децата си и са информирани до колко часа детето им трябва да бъде на територията на училището. Със същата информация може да разполага и системата за достъп и така ще се контролира кога ученикът може да напусне територията на учебното заведение и кога да му "отключи" пропусквателната бариера.

    Ако учлището бъде „заключено“ по време на учебните занятия, наетата охрана няма да има нуждата да изпълнява ролята на портиер и ще може да обикаля сградата и двора, за следи за спазването на реда в учебното заведение.

    Дисциплината и контролът, освен да подготвят младежите за бъдещият им житейски път и да дават възможност на учителите да подготвят по-добре подрастващите, ще бъде и като превенция за опасни за тях навици, като тютюнопушене, алкохол и наркотици - за опасностите от наркотиците в училище може да прочетете в този материал - "Столичен полицай в Димитровград: Наркодилърите пласират вътре в училищата".

    Вероятно тази мярка за затворения тип училища може да не бъде приета от всички родители и още по-малко от всички ученици, но е важна грижата за здравето и сигурността на децата и това е пример, който работи в много държави, а вече и в определени училища в България.

    Мярката на пръв поглед изглежда крайна и драстична, но по-голямата част от родителите са на мнение, че дисциплината в днешното училище е слаба, което води и до проблеми с поведението на младежите, освен в училище, а и в обществото. Но за възпитанието на подрастващите грижата е главно на родителите, която трябва да бъде споделена и със съвременното училище, защото от която и да е страна, ако няма добри напътствия и контрол, резултатът няма да е задоволителен.

    На въпроса "Да се завърне ли оценката за поведение и дисциплина в училище?", зададен чрез анкета в нашия сайт през юли месец тази година, над 80% от отговорилите са дали вота си за това, че оценката за поведение трябва да се завърне и да оказва влияние върху успеха на учениците. Това показава, че над 80% от гласувалите са убедени, че проблеми с възпитанието на днешната младеж има и трябва да бъдат взети мерки.

    Въпросът със затварянето на училищните дворове има и друга страна, зад която ще застанат много хора и тя е те да бъдат достъпни извън учебно време. Дворовете на училищата, особено след ремонтите, които им бяха направени през миналата година, станаха много притегателно място за младежи, деца и родители за спорт и отдих. В късния следобед и привечер във всеки училищен двор могат да се видят спортуващи младежи и играещи малки деца, така че това трябва да остане една зона, от която хората от района да могат да се възползват. Тук негативната страна е, че съоръженията в дворовете стават обект на вандализъм и посегателства и боклукът, който остава в дворовете на училищата, затруднява училщния персонал.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Ли
      Лили
      3 -25
      11:51, 15 окт 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      То
      Тони
      19 -2
      13:37, 15 окт 2019
      Абе Лили ми то може да ходят на училище, когато им се ходи според теб, могат да влизат в часовете в които им е весело и в час може да правят каквото решат за да бъдат свободни децата, да не се депресират и натоварват. Живота е песен и всеки може да пее каквото и когато иска, те тъка се създават общества без правила а със свободия.
      Остави детето си да се дрогира по тротоарите за да не нарушаваш свободата му, остави до да се тъпче с дюнери и вафли, да пуши цигари и нергелета, да пия алкохо и нардусващи напитки. С тази свобода ще получи възспитание 0, ще го подготвиш за предстоящия му трудов път в живота.
      Адмирации за такива майки, които само защитават права и не налагат правила те са родили следващото поколение олигофрени!
    • 3
      Лю
      Любо_Бубо
      20 0
      14:00, 15 окт 2019
      Едно време ,баце, за дисциплината отговаряше 4иста4ката с парцала и палката, и това си беше достатъ4но..:)
      • Из
        Изкласил
        13 -2
        14:05, 15 окт 2019
        Тогава да, но сегашните ще пернат лелката с айфона си и тя ще падне в краката им под минижупа до модерните сандалки.
        Няма уважение нито към учителите нито към по-възрастните от тях, сега е едно изтървано поколение, което е създадено от друго изтървано поколение, а сЯ смятай!
    • 4
      Ро
      Родител
      15 -1
      14:23, 15 окт 2019
      Да, точно заради изтърваното поколение е време да се вземат адекватни мерки. Изцяло подкрепям такава идея, крайно време е да се въведат работещи методи, за да не "изтърваме" още поколения :)
    • 5
      Би
      Бивш Ученик
      8 -4
      14:35, 15 окт 2019
      За агресията няма какво да се направи в училище. Това е проблем, който трябва да се реши извън академичната среда. Винаги е имало малък процент хулиганчета в училищата и винаги ще има. Най-доброто, което може да се направи, е да се обясни на децата, че когато някой съученик ги малтретира не трябва да си мълчат и да ги е страх. Иначе ще продължават да бъдат тъпкани.
      Проблемът с родители дигащи скандали има решение. Във всяко училище си има охрана (макар, че повечето приличат на портиери). Охраната е отговорна да ескортира подобни лица създаващи проблеми извън границите на учебното заведение. Вместо да наемат разни пенсионери за охрана, трябва да наемат по-млади кадри (и не по един за цялото училище, а по двама - един на входът и един да прави обиколки).
      По въпроса за заключването на училищата: За да е възможно това, трябва да се монтират аварийни изходи с алармираща система. При бедствена ситуация, ако разчитате на охраната-портиер да отключва стандартна врата с малко ключенце, ще има ОГРОМНИ проблеми. Но дори и да има подобни аварийни изходи, няма как да се заключват дворовете на училищата (по време на занятия). Ще се счита нарушение на човешките права. Не знам за кои "западни училища" говори авторът на статията, но в нито една държава, която съм посетил, не съм видял заключени училищни дворове (заключват се само, когато няма хора в самото учебно заведение - извън работно време). А заключването на училищната сграда се прави само по време на часовете. По време на междучасията са отключени.
      Относно енергийните напитки, алкохолът и цигарите: продажбата на алкохол и цигари на лица под 18 годишна възраст е забранен по закон. В случай, че непълнолетни успяват да си ги закупят от магазин, то трябва да бъде подаден сигнал за случаят и въпросният търговец да бъде глобен. А за енергийните напитки също може да се въведе закон за ограничение за определени възрастови групи. Тези проблеми също не могат да бъдат решени в училище.
      Оценката за дисциплината е напълно ненужна. Няма конкретна система, с която да се "измери" дисциплината на един човек. В дневниците на учителите и в бележниците на учениците си има графа за забележки. Това, че не се обръща внимание на тези графи, си е изцяло проблем на учителите и родителите.
      • Да
        Дани
        7 -1
        15:27, 15 окт 2019
        По думите ви съдя, че сте педагог или директор на учебно заведение и някак си бяхате от отговорността за агресията в училище и възспитанието на децата. Но помислете, че е факт “изтърваното поколение” и училището трябва да поеме отговорността за да поправи евнтуалната грешка на родителите или техните криви разбирания, като на първата коментирала. И вие носите отговорност за тези подрастващи и трябва да спре да ви е страх за всяка бройка субсидия и да направите всичко възможно да коригирате тези личности. Училищата станаха като болниците с техните бюджети зависещи от бройка на ученик или клинична пътека. Обарзованието и сринато изоснови, поне помогнете от училище да излизат хора с правилни разбирания за света и ролята на всеки в обществото.
      • Би
        Бивш Ученик
        2 -4
        19:29, 15 окт 2019
        Грешите. Не работя в тези среди.
        Права сте, че учителите трябва да правят корекции на евентуални грешки относно възпитанието на децата. Но, едно е да поправяш грешки, а съвсем друго е да изграждаш една личност от нулата. Подкрепям това учителите да отвърждават основни морални ценности у подрастващото поколение, но първоначалното предаване на тези ценности трябва да идва от семейството. Диалогът между преподаватели и родители е важен, да. Поради тази причина има така наречените "родителски срещи". Там родителите, учителите и учениците могат да стигнат до консенсус.
        Съгласен съм и с тезата, че качеството е по-важно от количеството. Не смятам, че медицинските и академичните институции трябва да бъдат подпомагани на базата "бройки". Здравето и образованието са едни от главните движещи сили на едно проспериращо общество. Съгласен съм, че образованието е сринато (от чиста академична гледна точка). В по-голямата част от училищата карат на суха теория, което е немислимо за определени предмети като химия, биология, физика. В днешно време забелязвам, че учителите наблягат повече на "мултимедии" вместо на реално преподаване. Предпочитат децата да гледат "образователни филмчета" вместо да бъде представен и обяснен урокът. От тук смятам, че ябълката гние. Ако учениците получават качествено образование, няма да има нужда да ги заключвате в училището. Това е вината, която носи образователната система.
        Всичко това съдя от личен опит, разбира се. Не искам да звуча все едно аз и съучениците ми, сме били светци в училище. Напротив. Докато сме били гимназисти (а някои и преди това) сме ходили по кафенета, пушили сме и т.н. Тийнеджърски работи. Но бях забелязал една тенденция, която виждам и на запад и на изток - децата, които са били под по-стриктен контрол също тайно ходеха по кафенета, пушеха и като излизаха вечер пиеха. И все пак имаше разлика между тези мои връстници и нас, които не бяхме под толкова "строг" режим - ние не позволявахме тези временни и дребни тийнеджърски изяви да влияят на успехът ни в училище, докато другите (под строгият контрол) нехаеха за образованието си като начин да се бунтуват срещу "наложеният" им контрол. Та катинара на вратата не значи, че ще спрат да правят всички тези неща. Просто означава, че ще стават по-хитри с тези бунтарски прояви.
    • 6
      Ми
      Мина
      8 -2
      20:26, 15 окт 2019
      Не само оценката за поведение , но мисля че трябва да се върнат и униформите в училище.А също и строго облекло за преподавателите.Това ще помогне на децата да приемат,че са там, за да учат , а не да показват новите си дрешки.И сигурно не е невъзможно да се организира търговски обект , в който децата да могат да си купуват подходяща храна , за да не обикалят около училищата и скришом да пафкат.Тук могат да помогнат и по- заможните родители.И хайде да не се правят на прекалено демократични , по-добре за децата е.
    • 7
      Ми
      Мина 2
      6 0
      22:52, 15 окт 2019
      Май гледате на статията само от едната страна, още в началото се казва за конфликти в училище произлизащи от родители, а така и от ученици от други училища. В къщи като се приберете защо заключвате входната врата, за да се чувствате защитени и на сигурно място, а защо сте против това училището да се заключи и децата ни и учителите им да бъдат на защитено и сигурно място?
      Трябва ли да се разтраби по телевизията за инцидент в училище причинен от външно лице и някой да пострада за да се вземат мерки?
      Аз лично бих се чувствала много спокойно, ако знам че училището на дете ми се затваря и никой външен не влиза в него
      • A
        A
        4 -4
        00:39, 16 окт 2019
        Училището не се заключва, защото е публично, а не частно учреждение. Има си охрана, която да следи за влизането на външни лица. Това, че наемат разни пенсионери да вършат тази работа е отделен въпрос.
      • Mина2
        2 -4
        05:21, 16 окт 2019
        Много глупав довод, обществените сгради не се заключват ли, в обществените сгради достъпа е свободен ли, мисли преди да пишеш?
      • A
        A
        2 -2
        20:48, 16 окт 2019
        В работно време не се заключват...
    • 8
      Jo
      Jokesonyi
      5 0
      22:19, 17 окт 2019
      Заключете ги тия !!!!!!!!!!!!! Да не излизат изобщо !!!!!
      • Jo
        jokesonyi
        4 0
        22:23, 17 окт 2019
        Да не ядат тъпите боклуци, които се продават извън училището, а да им се предлагат различни биохрани като кифли и др.
    • 9
      Гл
      Главния илиев
      7 0
      22:41, 17 окт 2019
      Трябва да сложат камери в коридорите и охрана пред тоалетните, тъй като има ученици пушещи по време на часовете в тоалетните помещения,а не е полезно спрямо здравето им да не ги пущат учителите по време на час, човешко е да ти се приходи по всяко време.Относно храните трябва да се върнат столовете в училищата и да има строг контрол над качеството на храната която се внасят.Да не забравяме и правата на учителите, ако ученик отговаря на учител или не слуша какво му се казва не трябва просто да се викат директори ,заместник-директори и тк.. а учителя да има разрешение от родителските лица да се действа както той смята за необходимо.
    • 10
      Цв
      Цветозар Минков
      3 -1
      22:48, 17 окт 2019
      Продавам Голф 3 1 и 6 1001 коня.
      Много запазен и върви перфектно.
      Емайл за връзки cvetkominchev@abv.bg
    • 11
      Jo
      jokesonyi
      1 0
      22:50, 17 окт 2019
      Бартер предлагаш ли ?
      • Iv
        Ivan Vulkov
        1 0
        22:53, 17 окт 2019
        Имаш крешка приятел, мисля че си имал на предвид 101 коня.
        Може ли телефон за връзка, тъй като съм заинтерисован от колата?
    • 12
      Би
      бивш учител
      1 0
      13:45, 13 дек 2019
      Прочетох всички мнения и установих следното: във всички има много грешки - правописни, пунктуационни, граматически. Дано и децата ви не пишат така, защото напразно ходят в училище, като се прибавят и всички други проблеми, за които сами казвате. Помислете за контрола ви като родители. Не критикувайки само!
    Последни новини