Разширяват със 188 декара зоната на "Пропадналото блато", заради изчезващи растения

    Площта на защитената местност "Пропадналото блато" край димитровградското село Голямо Асеново да бъде разширена с 188,821 дка, с цел опазване на защитени и редки видове растения и животни настояват от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и НЧ „Марица 2008“ в с. Райново пред Министерството на околната среда и водите.

    Становището на ведомството е, че исканото разширение на влажната зона е целесъобразно. Основен мотив за увеличаване на защитената територия е установената в землището на село Голямо Асеново многочислена популация на оливиеров минзухар (Crocus olivieri), представляващ балкански ендемит, защитен от ЗБР, който в България се среща рядко – на отделни места по Черноморието, Беласица, Славянка, Родопите, диолините на р. Места и р. Струма, с ограничена численост на популациите – до десетина индивида, докато в границите на предлаганата за защита територия популацията му достига до около 200 индивида.

    В участъка се среща и Адамов минзухар (Crocus adamioides Kernd. & Pasche) – нов установен за България вид, описан за пръв път в европейската част на Турция. Видът е разпространен нарядко в Югоизточна България. Предстои оценяването на природозащитният му статус и мерки за опазване на състоянието на вида и неговите местообитания.

    Територията представлява подходящо местообитание и за растителния вид маноловска гърлица (Limonium asterotrichum), критично застрашен български ендемит, защитен от ЗБР. Видът също така е включен в Червения списък на застрашените растения на IUCN от 1997 г. В предложението се посочва също, че през последните 50 години видът не е бил установяван в двата му известни дотогава локалитета, а именно край с. Маноле, Пловдив и край Стралджанско блато, Стара Загора, което означава, че находището в ЗМ „Пропаднало блато“ вероятно е и единственото находище на вида към днешна дата, което налага и предприемане на адекватни мерки за опазването му

    Към момента защитената местност се простира на площ от 27.29 хектара. Предложеното разширение с 188,821 дка включва пасища, храсталаци, полски пътища, дерета, мери, временно неизползваеми орни земи, издънкови гори и др.  РИОСВ – Хасково следва да назначи комисия на основание чл. 38, ал. 1 от ЗЗТ с участието на собствениците на имотите, наред със заинтересованите институции, в т.ч. МРРБ, МЗХГ, ИАГ, областен управител на област Хасково, община Димитровград, кметство Голямо Асеново и други, която да вземе решение относно увеличаването на площта на защитената територия, съобщават от местната администрация.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Йо
      йокин
      0 -1
      18:18, 19 окт 2019
      Митьо Вълчев,не бе ли оттам,да действа.
    Последни новини