6 °C

Разширяват със 188 декара зоната на "Пропадналото блато", заради изчезващи растения

  Площта на защитената местност "Пропадналото блато" край димитровградското село Голямо Асеново да бъде разширена с 188,821 дка, с цел опазване на защитени и редки видове растения и животни настояват от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и НЧ „Марица 2008“ в с. Райново пред Министерството на околната среда и водите.

  Становището на ведомството е, че исканото разширение на влажната зона е целесъобразно. Основен мотив за увеличаване на защитената територия е установената в землището на село Голямо Асеново многочислена популация на оливиеров минзухар (Crocus olivieri), представляващ балкански ендемит, защитен от ЗБР, който в България се среща рядко – на отделни места по Черноморието, Беласица, Славянка, Родопите, диолините на р. Места и р. Струма, с ограничена численост на популациите – до десетина индивида, докато в границите на предлаганата за защита територия популацията му достига до около 200 индивида.

  В участъка се среща и Адамов минзухар (Crocus adamioides Kernd. & Pasche) – нов установен за България вид, описан за пръв път в европейската част на Турция. Видът е разпространен нарядко в Югоизточна България. Предстои оценяването на природозащитният му статус и мерки за опазване на състоянието на вида и неговите местообитания.

  Територията представлява подходящо местообитание и за растителния вид маноловска гърлица (Limonium asterotrichum), критично застрашен български ендемит, защитен от ЗБР. Видът също така е включен в Червения списък на застрашените растения на IUCN от 1997 г. В предложението се посочва също, че през последните 50 години видът не е бил установяван в двата му известни дотогава локалитета, а именно край с. Маноле, Пловдив и край Стралджанско блато, Стара Загора, което означава, че находището в ЗМ „Пропаднало блато“ вероятно е и единственото находище на вида към днешна дата, което налага и предприемане на адекватни мерки за опазването му

  Към момента защитената местност се простира на площ от 27.29 хектара. Предложеното разширение с 188,821 дка включва пасища, храсталаци, полски пътища, дерета, мери, временно неизползваеми орни земи, издънкови гори и др.  РИОСВ – Хасково следва да назначи комисия на основание чл. 38, ал. 1 от ЗЗТ с участието на собствениците на имотите, наред със заинтересованите институции, в т.ч. МРРБ, МЗХГ, ИАГ, областен управител на област Хасково, община Димитровград, кметство Голямо Асеново и други, която да вземе решение относно увеличаването на площта на защитената територия, съобщават от местната администрация.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Йо
   йокин
   0 0
   18:18, 19 окт 2019
   Митьо Вълчев,не бе ли оттам,да действа.

  Хороскоп за 21.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
  21 фев 2020
  Последни новини