3 °C

Разширяват със 188 декара зоната на "Пропадналото блато", заради изчезващи растения

  Площта на защитената местност "Пропадналото блато" край димитровградското село Голямо Асеново да бъде разширена с 188,821 дка, с цел опазване на защитени и редки видове растения и животни настояват от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и НЧ „Марица 2008“ в с. Райново пред Министерството на околната среда и водите.

  Становището на ведомството е, че исканото разширение на влажната зона е целесъобразно. Основен мотив за увеличаване на защитената територия е установената в землището на село Голямо Асеново многочислена популация на оливиеров минзухар (Crocus olivieri), представляващ балкански ендемит, защитен от ЗБР, който в България се среща рядко – на отделни места по Черноморието, Беласица, Славянка, Родопите, диолините на р. Места и р. Струма, с ограничена численост на популациите – до десетина индивида, докато в границите на предлаганата за защита територия популацията му достига до около 200 индивида.

  В участъка се среща и Адамов минзухар (Crocus adamioides Kernd. & Pasche) – нов установен за България вид, описан за пръв път в европейската част на Турция. Видът е разпространен нарядко в Югоизточна България. Предстои оценяването на природозащитният му статус и мерки за опазване на състоянието на вида и неговите местообитания.

  Територията представлява подходящо местообитание и за растителния вид маноловска гърлица (Limonium asterotrichum), критично застрашен български ендемит, защитен от ЗБР. Видът също така е включен в Червения списък на застрашените растения на IUCN от 1997 г. В предложението се посочва също, че през последните 50 години видът не е бил установяван в двата му известни дотогава локалитета, а именно край с. Маноле, Пловдив и край Стралджанско блато, Стара Загора, което означава, че находището в ЗМ „Пропаднало блато“ вероятно е и единственото находище на вида към днешна дата, което налага и предприемане на адекватни мерки за опазването му

  Към момента защитената местност се простира на площ от 27.29 хектара. Предложеното разширение с 188,821 дка включва пасища, храсталаци, полски пътища, дерета, мери, временно неизползваеми орни земи, издънкови гори и др.  РИОСВ – Хасково следва да назначи комисия на основание чл. 38, ал. 1 от ЗЗТ с участието на собствениците на имотите, наред със заинтересованите институции, в т.ч. МРРБ, МЗХГ, ИАГ, областен управител на област Хасково, община Димитровград, кметство Голямо Асеново и други, която да вземе решение относно увеличаването на площта на защитената територия, съобщават от местната администрация.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Йо
   йокин
   0 0
   18:18, 19 окт 2019
   Митьо Вълчев,не бе ли оттам,да действа.

  Хороскоп за 11.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си позволявайте да оставате длъжници някому. Изчистете дълговете си и ще отворите пътя на новостите пред себе си. Здравословно неразположение ще отшуми, но има още какво да направите за да се подобрите напълно. Телефонно обаждане ще ви зареди с приятни усещания за предстоящи събития.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергетиката на деня ще ви въздейства мотивиращо и без да се щадите, ще дадете всичко от себе си в изпълнение на поети ангажименти и нови проекти. По свой начин, позитивно въздействащ, ще предадете от настроението си и на околните, от което ще се почувствате всички по-добре. Чрез спорт ще укрепите имунната система, духа и ще преборите стреса.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отдавна планирани мероприятия ще погълнат времето ви днес. Ако ви се наложи да свършите и чужда работа, не се дразнете, приемете, че вие ще направите това най-добре. Настроението ви е отлично, затова не позволявайте на дребните неща да ви пречат да се чувствате така. Роднини ще ви потърсят с покана за тържество.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебните ви задължения днес изискват пълно отдаване, затова се заемете сериозно и работете концентрирано. Опитайте се да отклоните личните си ангажименти, близките ви ще ви разберат. Моментът е много подходящ както за реални резултати, така и за трупане на опит, затова не бива да го изпускате. Прекарайте вечерта в спокойна обстановка.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Запазете спокойствие и потиснете раздразнението си, ако имате такова. Психическото ви състояние се отразява на околните, което се връща отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С точни и правилни действия ще се реализирате в службата и в бизнеса. Шанса да получите изгодни предложения е реален, ще влезнете в полезрението на високо стоящите. Не пропускайте да поискате своето, колкото и нескромно да се вижда на някои. Вечерта полейте успеха си в приятна обстановка.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще инициирате среща, на която да обсъдите предстоящ проект или друга своя изява. В тази връзка ще търсите финансова подкрепа и по-често ще се допитвате до мнението на хора, запознати с материята. Не пренебрегвайте вътрешните си желания и слушайте сърцето си. Осигурете си повече спокойствие.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете миролюбиви и не търсете спора на всяка цена, с компромиси ще стигнете по-далече. Ще реализирате бизнес-идея с човек, когото харесвате не само като бизнес-партньор. Внимавайте да не прекрачите границата на позволеното, от което да пострада и работата ви. С роднини ще планирате предстоящо събитие.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На занимаващите се активно с бизнес им се дава да реализират финансови сделки. Други ще засилят интереса си към сфера или друго проявление, с което да разширят дейността си, въпреки трудностите, които срещат. Хранете се балансирано и повишете физическата си активност, за да се чувствате в подходяща форма и сила на духа.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. В интимен план също няма от какво да сте недоволни.
  11 дек 2019
  Последни новини