Все повече деца страдат от диабет тип 2

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който се сблъскваме ежедневно. Това заяви пред news.bg д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА.

Тя взе участие в кръгла маса на тема "Спортът, децата и бъдещето".

 

Според нея причините за затлъстяването при децата са различни. По думите й една от причините е прекаленият прием на хранителни вещества и недостатъчният разход на енергия в ежедневието. Нашите деца прекарват доста време пред екрана, изтъкна д-р Тотомирова.

В същото време ежедневието ни е такова, че не могат да изразходват енергията с достатъчна физическа активност. Освен това и родителите често не дават личен пример за физическа активност в ежедневието.

Според еднокринолога децата трябва да се научват да обичат спорта, не да го практикуват по задължение. Затлъстяването е сериозен проблем, по думите й. Той води след себе си много медицински последици, предупреждава д-р Тотомирова. Медицинските последици обхващат цялото тяло, засягат всеки един орган и система, най-вече страда опорно-двигателната система и метаболизмът, изтъкна тя.

Все повече деца страдат от захарен диабет тип 2, който преди време е бил много рядко срещано явление сред детската възраст. По настоящем все по-често установяваме отклонения в мастния профил, в обмяната на въглехидратите, подчерта Тотомирова.

Установено е, че децата, които се занимават по-рядко със спорт, като цяло по-трудно научват уроците, които трябва да бъдат усвоени, посочи ендокринологът.

Децата с наднормено тегло по-често са обект на подигравки от страна на връстниците си, а и по-често страдат от депресия. Те са по-склонни да избягват училищни часове. Тя акцентира върху важността на социалния аспект на затлъстяването.

По думите й ние следваме световните тенденции в хранителните навици и това, което се случва в световен мащаб, се случва и при нас. Децата имат достъп до много висококалорични храни, подчерта д-р Тотомирова.

Вредните хранителни навици от детска възраст се запазват задълго и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й.

Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици - анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини