Нова социална услуга за възрастните хора стартира в Димитровград

Изображение 1 от 4

    Нова социална услуга ще стартира в Димитровград. Тя е насочена към възрастните хора в нужда. По проекта ще се обхванат минимум 118 нуждаещи се, главно от медицински грижи или обслужване по домовете, както в града, така и в малките населени места от общината.

    Проектът "Звено за патронажна грижа - Димитровград" е с безвъзмездно финансиране на стойност малко над 300 000 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От другата седмица стратира подбора на персонал, който ще обслужва възрастните хора над 65 години в нужда.

    Проектът ще стартира от 1-ви декември, но е твърде вероятно той да продължи и в бъдеще, тъй като населението в страната и общината застарява и все повече хора се нуждаят от помощ в домашна среда, обясниха специалистите. Основните бенефициенти на социалната грижа са лица, претърпели инсулти или други заболявания, трудно подвижни или безпомощни, които не могат да се обслужват сами. За възръстните хора ще се грижат 2-ма лекари, единият от който ще бъде общопрактикуващ или специалист по вътрешни болести, а другия невролог. Социалната грижа ще разполага и с рехабилитатор, който ще може да посещава домовете на възрастните хора, които имат нужда, ще бъдат наети и мед. сестри, социални работници и домашни санитари, които да посещават по домовете нуждаещите се хора и да ги обгрижват.

    По проекта лицата ще получават най-разнообразни грижи, най-ценните от които са медицинските грижи, рехалибитация, превръзки, къпане, измерване на кръвно налягане и кръвна захар и други.

    Услугите ще се предоставят на одобрените лица до момента, в който има необходимост от тях. При отпадането на нуждата от дейностите по този проект, тяхното място ще се заема други нуждаещи се лица, коментираха днес служители на общината. Те обясниха, че по проекта ще се работи в тясно сътрудничество с болниците в Димитровград и Хасково, които когато изписват пациенти, но същите се нуждаят от последващи грижи, ще бъдат насочвани към "Звено за патронажна грижа - Димитровград". Съдействие ще се търси и от личните лекари в общината, които също да могат да насочват тежки случаи, на които да се помага чрез различните проекти. Имаме много тежки случаи, хора които с години не са напускали домовете си и не са полагали хигиенни грижи, тъй като не могат, коментира днес главния експерт по здравеопазване и социални дейности в общината Галя Пенева.

    Това е първият социален проект, насочен повече към медицинско обслужване на хора в нужда над 65 години. Дейностите по него не се припокриват с останалите социални услуги, които предоставя общината. Към момента под различни форми и чрез различни проекти и финансиране се предоставят социални услуги на 871 възрастни хора в общината, като хранене, топъл обяд, почистване на дома, пазаруване, социален асистент, домашен помощник и др. Част от услугите се извършват от Домашен социален патронаж, а други по различни проекти и програми. С настоящия проект близо 1000 жители в общината ще получават социални услуги, съобщи Диана Дончева, директор по европейските програми и хуманитарни дейности в общината. Тя призова хората да бъдат по-активни и да търсят информация за различните проекти в общината. 

    Информация, както и документите за кандидатстване по проекта, ще се дават в общината или в Консултативния център, който се разкрива в бившата детска ясла „Йорданка Чанкова” на ул. „Владимир Поптомов” №2 (зад кино „Химик”). Входът му е от южната страна. Там ще работи екипът по проекта и хората ще могат да получават помощ при попълване на документите, както и да разискват със специалистите конкретно състояние на техен близък или съсед, на който трябва да се окаже помощ. Информация може да се получи и на тел. 0391 68 299.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини