Под 50% е избирателната активност в димитровградско по предварителни данни

Под 50% е избирателната активност в димитровградско по предварителни данни, което е изключително нисък интерес към местните избори от жителите на община Димитровград.

В сравнение с изборите за местна власт през 2015г., избирателната активност тогава е била 54.75%, а за провелия се по същото време национален референдум - 41.29%.

В ОИК са постъпили два сигнала за нарушение на изборния процес. 

Единият е за получен сигнал в РУ-Димитровград, че мъж на име Стефан Венциславов с лек автомобил Мерцедес обикалял да агитира  за политическата сила на Стефан Димитров. Сигналът е подаден от лице, представило се за Стефан Светозаров.

Във връзка с постановлението и разгледаната преписка при РП-Димитровград е представена и докладна записка, не са представени доказателства, установяващи наличието на вина, а от друга страна, както от обективна, така и от субективна страна, липсват основни елементи от състава на нарушението по чл. 182, ал.4 от ИК.

Вторият сигнал е от Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна” и е за нарушение изборния процес в секционна комисия 62 в с. Добрич, изразяващо се в наличие на разминаване между гласувалите лица до момента и номерацията от остатъка от кочаните за избор на кандидати за общински съветници, кмет на община и кмет на кметство, което означавало, че липсвали бюлетини. В жалбата се иска да бъдат предприети необходимите правно-фактически действия за спиране на изборния ден в посочената по-горе секционна комисия, както и да бъде указано на всички СИК в избирателен район на община Димитровград да извършат проверка на останалите бюлетини от кочаните за съответния вид избор.

С постановление от 27.10.2019 г. на Районна прокуратура –Димитровград на ОИК-Димитровград е възложено извършването на проверка с оглед изясняване налице ли е изборно нарушение по ИК или са налице данни за извършено престъпление от общ характер, свързано с изборния процес, като бъде извършено следното: да се изясни има ли разминаване между гласувалите лица и номерацията от остатъка от кочаните за избор на кандидати за общински съветници, кмет на община и кмет на кметство и има ли липса на бюлетини и ако да-на какво се дължи това.

В изпълнение на задълженията си ОИК-Димитровград определи двама свои членове, а именно-Михаил Георгиев-секретар на ОИК-Димитровград и Добромир Якимов-член на ОИК-Димитровград, които да извършат проверка на място в СИК №62 в с.Добрич, община Димитровград за изпълнение на поставените задачи от РП-Димитровград и основативността на изложените в жалбата на Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна” (Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна”; ПП ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ; ПП „ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН”; ПП „СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ”; ПП „ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ”; ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ”; ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ”) оплаквания за нарушение на изборния процес.

При проверката не бе установено наличие на разминаване в номерацията на бюлетините, съдържащи се в остатъка от кочаните за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на кметство. Същата номерация в момента на проверката бе поредна за всеки вид избор. Наред с това при проверката не се установи и липса на бюлетини за трите вида избор. Дадени са указания в процеса на отчитане на изборните резултати в секцията да се следи за спазване на контролите, имащи отношение към съответствието между брой гласували лица по избирателен списък – част I-ва  и част II-ра и брой на намерените бюлетини в избирателната кутия.

И по двата случая ОИК Димитровград не установи нарушения на изборния процес и изборните правила.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Из
    Избори
    5 -1
    21:17, 27 окт 2019
    При активност под 50 процента как ще се пъчиш,че болшинството са гласували за теб???
  • 2
    E
    E
    4 0
    23:40, 27 окт 2019
    Не гласувах за Иво Димов.
Последни новини