Обжалване на резултата от местните избори: какво следва

Инициативният комитет, който издигна Мая Манолова за кандидат за кмет, ще обжалва резултата от балотажа в София, на който Йорданка Фандъкова спечели нов мандат с 20 366 гласа преднина. Искания за касиране на изборите се очаква да има и в Шумен, и в някои по-малки градове.

Резултатът от изборите може да бъде обжалван от всеки един от кандидатите и партията, коалицията или инициативния комитет, който го представлява, в срок от седем дни след обявяването на решението на съответната общинска избирателна комисия. Жалбата се подава в комисията, която в тридневен срок изпраща жалбата в съответния административен съд заедно с решението си. Съдът трябва да се произнесе за 14 дни, като в срок от седем дни решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, който също има 14 дни за решение.

Обжалването не спира встъпването в длъжност на новоизбрания кмет, освен ако съдът постанови друго, предвижда Изборният кодекс.

Съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия за изборния резултат или да обяви избора за недействителен. Съдът се произнася по законността на решението на общинската избирателна комисия за резултата от изборите, като разглежда само обстоятелствата, посочени в жалбата. Той определя дали да има и повторно преброяване на бюлетините.

Когато съдът установи резултат, различен от този в протокола на общинската избирателна комисия поради допусната техническа грешка и грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

Когато съдът е обявил резултата от изборите за кмет за недействителен, се провежда нов избор.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини