Да спите на светната лампа е вредно, предупреждават учени

Японски изследователи предупреждават, че е опасно да спите на светната лампа

Според японските изследователи оставянето на светлина през нощта в спалнята се отразява на здравето ни и може да бъде вредно в дългосрочен план. Това се отнася за ниските нива на нощна светлина (светлинно замърсяване), идваща от нощна лампа, улично осветление или други.

След три години експерименти върху хора, които спят на светлина, японските изследователи разкриха вредното влияние на този навик върху здравето. Той намалява нивото на мелатонин в организма, като същевременно увеличава риска от страдания от различни смъртоносни сърдечни заболявания.

Японски изследователи от медицинския университет на префекрура Нара откриват, че всяка светлина, оставена по време на сън, може да причини в крайна сметка фатални инсулти и сърдечни заболявания.

Изследването е проведено в продължение на три години. В него са участвали 989 доброволци на възраст от 71 до 77 години. Резултатите показват пряка връзка между интензитета на светлината през нощта и прогресията на атеросклерозата, хронично заболяване, водещо до образуването на плаки в стените на артериите.

Експериментите показали, че светлината от лампа, която клепачите не могат да филтрират напълно, намалява нивото на мелатонин, известен като "хормон на съня", който контролира циркадния ритъм.

Според изследователите това води до дисфункция на организма. В резултат на това се увеличава рискът от сърдечни заболявания и инсулт.

https://doi.org/10.1016/j.envint.2019.105184

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини