Британец си купи императорска порцеланова ваза за 1 паунд и спечели половин милион

Изображение 1 от 2

    Минатюрната порцеланова ваза била купена за 1 паунд в благотворителене магазин в Хертфордшир, Великобритания. Притежателят ѝ, чието име не се съобщава, след това решил да я обяви за продан в интернет.

    За негова изненада, само за няколко дни стотици потребители предложили много пари за 19-сантиметровата вазичка. Тогава британецът разбрал, че покупката му може да има голяма стойност и поискал професионална оценка от специалисти от аукционната къща Sworders Fine Art Auctioneers.

    Специалистите установили, че вазата е наистина уникална, предназначена била за фамилната розова стена на китайския император Цианлонг, който е на власт от 1735 до 1796 година.  Носи специфичен емайл, императорска поема и двата официални печата на императорския двор.

    Експертите убедили собственика на вазата да я продаде на търг. Първоначално императорският порцелан бил оценен на 50/80 хиляди паунда. Но това се оказала твърде скромна оценка. Вазата е продадена за 484 000 паунда на "Азиатското изкуство в Лондон". Това ежегодно събитие вече над две десетилетия се провежда в първите две седмици на ноември с участието на галерии и аукционни къщи. Световната му репутация привлича водещи азиатски търговци на произведения на изкуството, аукционни къщи, музеи и общества в поредица галерии, изложби, търгове, приеми и лекции, посветени на експертизата и върховите постижения на азиатското изкуство - от античното до съвременното и в широк ценови диапазон.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини