6 полезни трика в търсачката на Google, когато не знаете какво точно търсите

Търсачката на Google е източник на огромен обем информация, но тя не винаги предлага точно това, което човек търси. Има и моменти, когато човек не разполага с точна представа какво му трябва, но наличните резултати не помагат.

 

В такива ситуации може да помогнат няколко допълнителни трика. Те позволяват да използваме по-малко познати функции на търсачката на Google. MakeUseOf показва шест такива полезни трика.

 

Използване на символът звезда (*)

Ако човек не знае някоя дума във фразата, която търси, или иска да открие повече сходни резултати около конкретната тема, то тази функция е много полезна. Използването на т.нар. уайлдкарт оператор е много лесно. Просто трябва да се добави символът звезда (*) на мястото, където е думата, която не знаем. Пример: една българска * . Това ще даде резултати с такава фраза и различни думи на мястото на звездата. Вариантите може да са много, но ще дадат по-добра насока за потенциалните възможности.

 

 

Намиране на сходни сайтове

Понякога човек е прочел всичко в любимия си сайт, но иска още информация по подобни теми. С помощта на командата related: може да се търсят други сайтове, които са със сходна тематика. Командата се въвежда без интервал, т.е. related:digital.bg и така ще покаже сайтове, които са сходни по тема. Информацията се извлича от собствения каталог на търсачката на Google.

 

 

Изключване на конкретни думи

Понякога едни и същи думи и имена може да означават коренно различни неща. Например ако търсим информация за Liverpool може да получим данни както за града, така и за футболния отбор.Когато не искаме да виждаме информация, например за футболния отбор, можем да използваме функцията за изключване на ключови думи от търсенето. Тя е много удобна, като просто се въвежда знака минус (-) преди дадените думи. Така например търсене с ключовите думи Liverpool –football –soccer –fc ще изключи всякакви футболни теми и ще показва останалите резултати на търсачката за Liverpool, т.е предимно за самия град.

 

 

Намиране на резултати в конкретни числа

 

Това е удобна функция, когато търсим повече информация за исторически период, сума или др. Функцията изисква въвеждането на две последователни точки (..) между границата от числата. Например Бългаия 500..1900 ще даде резултати за историята на България между тези години. Същият трик може да се използва и за търсене на цени. Например motherboard  100лв..200лв ще показва статии и оферти за дънни платки с цени в този диапазон.

 

 

Търсене чрез изображения

Когато попаднем на интересна снимка, можем да я използваме като „ключова“ дума в Google, за да намерим повече информация за нея и събитията, които показва.  Това става като отидем на images.googlecom и кликнем бутона с иконка на камера в полето за търсене.

 

 

Ще се отвори нов прозорец, който позволява да въведем адреса на снимката, ако е качена в даден сайт. Има и опция да качим снимката в търсачката, ако тя се намира на устройството ни. Google ще я анализира и ще покаже други версии на кадъра, сайтове, където той е качен и други сходни снимки и описания.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини