Отново сблъсъци в Боливия, Моралес обвини САЩ в конспирация

Бившият президент на Боливия Ево Моралес призова в сряда католическата църква, ООН и европейските страни да посредничат в диалог с противниците за разрешаване на политическата криза.

"Моля международни организации като ООН, приятелските страни в Европа и католическата църква, представлявана от брат папа Франциск, да се присъединят към нашия диалог, за да успокоят любимата Боливия. Насилието заплашва живота и социалния мир", написа той в "Туитър".

По-рано Моралес призова за "диалог, в който ще участват всички - социални движения, граждански организации и политически партии".

Но Моралес пише и че "осъждаме решението на Тръмп да признае правителство, самопровъзгласило се от десницата. След като наложи Гуайдо, сега той провъзгласява Анес. Превратът, причиняващ смъртта на моите братя в Боливия, е политическа и икономическа конспирация, идваща от САЩ."

Моралес бе принуден да подаде оставка след масови протести, последвали президентските избори, които той спечели.

Въоръжените сили на Боливия изразиха подкрепа за опозиционния сенатор Жанин Анес, която изпълнява длъжността президент.

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че признава представителят на опозицията на Боливия Жанина Анес за временно изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската страна и каза, че това е "вдъхновение" за Каракас.

Междувременно BBC съобщи, че отново са избухнали сблъсъци в Боливия, тъй като привърженици на Моралес се противопоставят на управлението на новия временен лидер.

Полицията стреля със сълзотворен газ по време на сблъсъците с привърженици на Моралес, който се отправят към президентския дворец в Ла Пас, за да протестира срещу назначаването на Анес.

Някои демонстранти използваха дървени и метални пръти като оръжие. Имаше скандирания "Сега, гражданска война", съобщава "Асошиейтед прес".

Протести има и на други места. Последните демонстрации са след като депутати, лоялни на Моралес, се опитват да оспорят легитимността на Анес.

Съобщава се, че полицията блокира някои депутати, съюзни на Моралес, да влязат в парламента на Боливия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини