Къде да изхвърляме строителните отпадъци в Димитровград?

    След обявеното вчера очаквано повишаване на такса смет за община Димитровград, е важно да се знае къде и как могат да бъдат изхвърляни стрителните отпадъци за Димитровград.

    Често строителни отпадъци биват изхвърляни в контейнерите за боклук от димитровградчани, което автоматично увеличава сумите на общината за депониране на отпадъци на депото до село Гарваново и за тези отпадъци се плащат и отчисления по чл. 60 и 64 от ЗУО, които от 2020 година скачат почти двойно от 57 лева за 2019г. на 95 лева за 2020 година.

    Изхвърлянето на сроителни отпадъци в общите контейнери за боклук е забранено и се санкционира с глоба от 300 до 1000 лева за физическо лице. "Наредба за управление на отпадъците на територията на община Димитровград", гласи:

    Чл. 70. (1) Наказва се с глоба от 300 до 1000 лв. физическо лице, което:

    1. изхвърля отпадъци на неразрешени за това места;

    2. изгаря или извършва друга форма на нерегламентирано третиране на отпадъци;

    3. предава отпадъци на лица, които не притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 от ЗУО в случаите, когато такива се изискват;

    4. не предаде излязло от употреба моторно превозно средство на площадки за съхраняване или в центрове за разкомплектоване;

    5. изхвърля масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране съгласно наредбите по чл.13, ал.1 от ЗУО, в контейнери за смесени битови отпадъци и в съдове за събиране на отпадъци, поставени в имоти - публична държавна или общинска собственост, или ги смесва с други материали или отпадъци по начин, затрудняващ тяхното последващо рециклиране или оползотворяване, когато е създадена система за разделно събиране на съответните масово разпространени отпадъци;

    6. не изпълнява разпоредбите за повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на строителни отпадъци;

    7. изхвърля битови отпадъци в съдове за разделно събиране.

    (2) За явно маловажни случаи на административни нарушения по ал.1 т.1 и 4, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на местонарушението глоби в размер в размер от 10 (десет) до 50 (петдесет) лева по реда на чл. 39 от ЗАНН.

    На територията на град Димитровград има обособен терен за инертни строителни отпадъци и излишни земни маси от строителството. Разтоварването на отпадъците до 1 кубик на обособената площадка е безплатно и всеки жител на общината може да стовари там свойте тухли, керемиди, бетони и други инертни отпадъци.

    Площадката за разтоварване на отпадъците се намира на ул. Стройтелна в нейния край, където Общината ги използва за изравняване на терена. За да стигнете до площадката трябва да завиете в първата пресечка в дясно, след като подминете моста над река Марица в посока кв. Марийно и да се придвижите до нейния край, където ще видите табелката за площадка за инертни материали от строителството, показана в снимка към материала. На тази площадка може да разтоварите своите отпадъци.

    Другият вариянт за изхвърляне на отпадъците от вашия ремонт е да се свържете с ф-ма Нео-Титан, от където може да наемете контейнер за строителни отпадъци, който да бъде поставен на уречено от вас място за желано от вас време срещу заплащане.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Въ
      Въпрос
      4 0
      17:29, 19 ное 2019
      Къде резкомплектоват автомобили, посочете, и как със всички мерки за екологията ли не съм чул и най вече видял пунктове да разкомплектоват по стандарт, масла течности и разни такива, то другото се продава за части или скраб
    • 2
      Ив
      иван
      8 -1
      18:22, 19 ное 2019
      във сервизната улица на шандър петьофи има сервиз за газови автомобили савтомонтьор слави докога ще ни обгазова нас живущите в близост до този гараш има ли разрешително и кой му го издал
    • 3
      Ns
      Ns
      6 0
      21:17, 19 ное 2019
      Защо се забравя сметището в Неохим?
    • 4
      Ло
      локомотива
      7 -2
      19:04, 20 ное 2019
      На едната снимка един дедо с нисък интелект показва среден пръс,докато е на сметището нека си го завре отзад та ако стане нещо да се изходи там на място.
    Последни новини