Прекратиха разследването срещу Асанж в Швеция

Разследването срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж в Швеция е прекратено, заяви прокурор Ева-Мари Персон на пресконференция.

Асанж бе обвинен през 2010 г. в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция. Той отрече обвиненията и бе пуснат под гаранция от съда във Великобритания, която трябваше да реши дали да го екстрадира в Швеция. От 2012 г. основателят на Асанж се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон и в крайна сметка така не изпълняваше условията на гаранцията. На сутринта на 11 април 2019 г.  той бе задържан по заповед, издадена през 2012 г. за неизпълнението ѝ в съда, както и по исканията на властите на Швеция и САЩ. Той бе изведен от посолството в окаяно състояние, след като еквадорски официални лица се обадили на полицията. 

На 1 май британски съд го осъди на 11 месеца и две седмици затвор за нарушаване на условията за гаранцията. След това американските власти повдигнаха на Асанж нови обвинения в шпионаж и разкриване на класифицирана информация. Сега той е изправен пред затвор в САЩ - до 175 години, ако бъде признат за виновен по всичките обвинения срещу него.

Съдът трябва да вземе решение за екстрадицията на Асанж в Щатите.

В края на май Асанж бе преместен в медицинското отделение в Белмарш. Според адвоката му, журналистът се чувствал толкова зле, че било „невъзможно е да се проведе нормален разговор с него“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини