Може ли да предозирате с витамини и до какво води?

Витамините са изключително полезни за тялото, но в малки дози, които лесно можете да си набавите при разнообразно и здравословно хранене. Може ли обаче да предозирате с витамини и какви са последиците?

Повечето от витаминните добавки, които виждате по рафтовете на аптеките и магазините, се продават в дози, които няма да създават проблеми, стига да следвате указанията на етикета. Но понякога хората приемат много по-големи количества, наречени „мегадози“ витамини, надявайки се те да им помогнат за предотвратяване или лечение на специфични здравословни проблеми.

Има два проблема с приемането на прекалено много витамини. Първо, рядко има научна причина да приемате огромни количества от който и да е витамин (и то само под ръководството на вашия лекар), така че вероятно просто губите пари.

Второ, всъщност можете да развиете здравословни проблеми, ако предозирате с някои витамини. Обикновено проблемите са обратими, ако спрете да приемате съответния витамин, но невинаги, така че бъдете внимателни какво и колко взимате.

Витамин А

Той е важен за добро зрение и подсилва имунната система. Може да го намерите в черния дроб, рибата, месото и млечните продукти. Дозата за възрастен човек е 700-900 микрограма на ден.

При предозиране може да се сблъскате с вътречерепно налягане, замаяност, гадене, увреждане на черния дроб, главоболие, обрив, болка в ставите и костите, кома и дори смърт.

Витамин С

Той е необходим за силна съединителна тъкан и правилно функциониране на имунната система. Освен това е антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на щетите от свободните радикали. Средният възрастен се нуждае от около 75 до 90 милиграма (mg) на ден. Витамин С се намира в много плодове и зеленчуци, но хората често приемат добавки с витамин С, надявайки се, че ще помогнат за предпазване от настинки и грип.

Приемът на повече витамин С в дълготраен план не е животозастрашаващ, но може да причини диария, гадене и коремни спазми и е свързан с камъни в бъбреците.

Витамин D

Витамин D помага на тялото ви да абсорбира и използва калций, така че ако не получавате достатъчно витамин D, освен всичко друго, рискувате от отслабени кости и остеопороза. Не получавате много витамин D от храната, но тялото ви го произвежда при излагане на слънце.

Приемът на твърде много витамин D под формата на добавки може да повиши нивата на калций в кръвта, което може да бъде лошо за сърцето и бъбреците ви. Един възрастен човек се нуждае от около 15 мг на ден.

Витамин Е

Вашето тяло се нуждае от витамин Е за нормално функциониране на имунната система, а също така той работи като антиоксидант и помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните ви съдове. Той се намира в различни храни, но най-вече в ядки, семена и зелени зеленчуци. Средно възрастен човек се нуждае от около 15 mg на ден.

Приемът на твърде много витамин Е може да увеличи риска от кървене, което е особено важно, ако сте с повишен риск от инсулт или приемате лекарства за разреждане на кръвта.

Витамин B6

Вашето тяло се нуждае от витамин B6, за да помогне за преобразуването на протеини и захар в енергия, и той е изключително важен за производството на хемоглобин и функционирането на нервната система. Средният възрастен се нуждае от около 1,3 мг на ден. Доста е трудно да имаш дефицит на В6, така че не е необходима добавка, но се използва за намаляване на нивата на хомоцистеин и за подпомагане на лечението на депресия и синдром на карпалния тунел.

Дългосрочната употреба на добавки с витамин В6 може да причини увреждане на нервите, кожни лезии, гадене и чувствителност към светлина.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини