5 °C

Забавно-духов оркестър Димитровград организира специален концерт за малчуганите от ДГ "8-ми Март"

  Днес като част от музикалните дни, организирани за 3-та и 4-та група от детска градина "8-ми март", забавно-духов оркестър Димитровград изнесе специален концерт.

  По инициатива на музикалния педагог Деница Пейчева децата посетиха репетиционната зала на местния забавно-духов оркестър. Там малчуганите се насладиха на музиката с коледна тематика, а диригентът на оркестъра, Митя Йорданов, им изнесе лекция с цел запознаването на  малчуганите с музикалните инструменти, част от оркестъра.

  На дечурлигата бях представени музикалните инструмент и спецификата на тяхното звучене. Децата бяха най-впечетлени от най-големия инструмент, огромния конрабас от реквизита на оркестъра и неговите плътни звуци. Музикантите вдигнаха на крака малките любители на музиката и ги впуснаха в хоро, на което всички танцуваха и се забавляваха.

  Като част от музикалните дни в градината в края на седмицата малчуганите ще изнесат концерт, в който на децата ще им бъдат разпределени ролите на дирегент, солисти и други участници в оркестърна формация.

  Забавно-духов оркестър – Димитровград е създаден през 1951г. като първия провинциален духов оркестър по решение на градското ръководство. Първият официален концерт се състои на 22 юни 1951г. в салона на театъра. Първият диригент на оркестъра е Димитър Филипов. В духа на тогавашното време, по-голямата част от изявите на младата формация са в рамките на масовите обществени прояви. Съставът се развива успешно под дългогодишното ръководство на диригента Борис Чернев. Повече от половин век оркестърът оставя осезаема диря в културния живот на новия град и се вписва трайно в неговите традиции. От 1997г. в продължение на седем години към оркестъра работи композиторът Жул Леви, който аранжира и написва над 60 нови творби за състава. За неговото ниво красноречиво говорят имената на солистите проф. Петко Радев, проф. Георги Желязов, проф. Марин Вълчанов, проф. Владислав Григоров, Видин Даскалов, Анелия Шуманова, Еделина Кънева и това са само част от музикантите, концертирали с Димитровградския духов оркестър.

  Днес, благодарение на културната политика на Община Димитровград, Забавно-духовият оркестър продължава да се развива и да бъде всепризнат еталон за съвременен оркестър. През 2009 година той е домакин на 7-те национални празници на духовите оркестри по повод 130 години духови оркестри в България.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  24 фев 2020
  Последни новини