БСП няма да подкрепи повишението на таксата за битови отпадъци в общината

На свикана днес пресконференция от сесийната група на БСП в ОбС - Димитровград, общинските съветници заявиха, че по време на предстоящото утре заседание на Общинския съвет ще гласуват против повишаването на такса смет в общината. Според съветниците на социалистическата партия, така внесеното предложение за повишаване на данък смет не е правилно обосновано.

Предложението на общинска администрация е размерът на данъка да се увеличи с 1 и с 1,3 промила от сегашния за града и за селата. Основния аргумент на Общината за вдигането на таксата бе прогнозното увеличение на отчисленията по чл. 64 от ЗУО, които общините ще плащат за 2020 г., като в плансметката бе заложено увеличение на таксата за депониране от 57 лева на 95 лева за всеки тон депонирани отпадъци. Преди дни стана ясно, че СОРБ и Министерството на околната среда и водите вероятно ще си стиснат ръцете и увеличението на таксата за депониране ще се направи плавно и стойността от 95 лева за тон ще се достигне след 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

Според левите съветници, за да се компенсират повишените разходи и повишаването на отчисленията за депониране към РИОСВ, не трябва се увеличава такса смет, а да се търсят резерви в разходната част по сметосъбирането и сметоизвозването. Съветниците коментираха още, че при демографската криза в общината и намаляващото активно трудово население, би следвало количествата отпадък да намаляват.

В същото време Сашо Спасов коментира, че са наясно, че без увеличение трудно ще мине, но то трябва да бъде по плавно. „Независимо че сме опозиционна партия, ние винаги сме се стремили да бъдем коректни и открити. Наясно сме, че без увеличение на таксата няма да мине, както се очертава в цялата страна. Ние смятаме, че начинът по който се прави, може да е малко по-мек и приемлив, както за физическите лица, така и за фирмите”.

На пресконференцията бе заявено, че БСП не е провела разговори с други съветници или сесийни групи за отхвърлянето на предложението за увеличението на налога, но не изключва възможността все пак да получат подкрепа в местния парламент. Председателят на димитровградските социалисти Койчо Николов сподели, че на заседанието на транспортната комисия преди дни, от 7 съветници само трима са подкрепили увеличението, а четирима са се въздържали.   

Трябва да се има в предвид, че таксата за сметосъбирането и сметоизвозването не е коригирана от години, въпреки увеличените разходи. Ежегодно разходите се дофинансират от общинския бюджет.

Отчисленията на общините към РИОСВ са регламентирани с наредбата на Министерството на екологията от 2013 г., като първоначално сумите са били 15 лв. за тон депониран отпадък и всяка година са нараствали, за да стигнат до 95 лв. за тон през 2020 г. Рестриктивната мярка има две цели. От една страна, да стимулира кметовете да търсят начини за оползотворяване на битовите отпадъци и намаляване на количествата им за депониране, което е свързано и с ангажиментите по европейската директива за отпадъците. Според нея например до 2025 г. между 75 и 80% от битовите отпадъци трябва да се рециклират и 50% от биоразградимите отпадъци да се компостират. Целта е до 2030 г. само 10% от битовите отпадъци да се депонират на сметищата.
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Со
    софиянец
    0 -2
    11:55, 19 дек 2019
    Димитровградчани ясно показаха,че обичат да плащат повече.Очевидно под ръководството на ПП ГЕРБ града дръпна напред много и стандарта на живот се повиши.Това казаха хората на последните избори.
Последни новини