Търсят 12 съдебни заседатели за Районен съд - Димитровград

Кандидатите за съдебни заседатели към Районен съд – Димитровград за мандат 2020 – 2024 г. могат да подават документи за участие до 03 януари 2020 г. Срокът за кандидатстване беше удължен с решение на Общинския съвет, напомнят от пресцентъра на институцията.

Всички желаещи да участват в процедурата трябва да подадат в деловодството на Община Димитровград заявление по образец (публикувано на сайта на ОбС-Димитровград) и набор от документи, определени в чл. 68 от Закона за съдебната власт. Сред тях са: автобиография, мотивационно писмо, писмено съгласие, нотариално заверено копие от диплома за завършено образование. Кандидатите трябва да представят също медицинско удостоверение, че не страдат от психическо заболяване, както и данни за контакт на двама души, към които Общинският съвет да се обръща за препоръки. По закон се изисква още документ за извършена проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби, ако кандидатите са родени преди 16 юли 1973 г.

За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който е на възраст от 21 до 68 години и има завършено най-малко средно образование. Необходимо е кандидатът да има настоящ адрес в община Димитровград и да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Не се допускат участници, които са съдебни заседатели в друг съд или са общински съветници от съдебния район. Ръководители на политически партии, коалиции или организации с политически цели, както и работещи в съд, прокуратура, следствени органи и МВР или в системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, също нямат право да бъдат съдебни заседатели.

За Районен съд – Димитровград са необходими 25 заседатели, а одобрените кандидатите към момента са 13. Повече информация и необохимите документи за кандидатстване, можете да видите на страницата на Община Димитровград.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини