С коледни традиции, 1000 порции боб и тиквеник посрещнаха посетителите на кулинарното изложение "Коледна трапеза"

    Над 1000 порции боб и традиционен тиквеник бяха раздадени днес на централния площад в Димитровград. За 9-та поредна година димитровградчани и гостите на града имаха уникалната възможност да се насладят на кулинарното изложение "Коледна трапеза". Изложението има за цел да покаже традициите в подготовката за коледните празници на българския дом в нашия край.

    Можество хора, прибрали се при своите близки за коледните празници от България и чужбина, се насладиха на представените традиционни блюда в центъра на бригадирския град.

    Стотици жители и гости на града извиха опашка пред юнашкия тиган на майстор Ангел Ангелов, за да опитат вкусната бобена гозба, приготвена над огнището на площада. За приготвянето на характерното  постно за Бъдни вечер ястие бяха използвани 50 кг боб, 10 кг лук, 10 кг моркови, 10 литра олио, 2 кг сол, 2 кг червен пипер и 180 литра вода. Хиляда парчета вкусен тиквеник си похапнаха гостите на събитието. 

    Беше сътворен битов кът, където баби показваха традициите в месенето и точенето на погачи и хляб, като най-големите им фенове бяха най-малките посетители на празника.

    На дълги маси бяха представени автентичните обредни хлябове, пити, хляб с нахут, парени гевреци и други традиционни ястия, свързани с празника. 50 участника от местните села представиха 86 обредни хлябове, погачи, пити, парени гевреци, специфични за коледните празници. Участниците разказха  каква е символиката на украсата и орнаментиката на приготвените тестени изкушения.

    Историята за печата "Агнеца", с който се подпечатват обредните хлябове преди изпичането им, ни разказаха възрастни баби, които го пазят в семействата си от поколения. Надписа на печата е със значение "Исус Христос побеждава" и носи в себе си голяма сила и енергия, предава се от поколение на поколение в рода, като се съхранява от най-възрастната жена във фамилията.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини