Без интерес от гражданите премина обсъждането на бюджет 2020 - рекорден бюджет, близо половината за образование

Изображение 1 от 2

    Публично обсъждане на проектобюджета на община Димитровград за 2020 година се проведе тази вечер в зала „Гросето”. На обсъждането присъстваха главно служители на Общината и общинските структури, бе забелязана липсата и на голяма част от общинските съветници, както и граждани.

    Кметът на общината, Иво Димов, и Галина Делчева, главен експерт в отдел "Финансови дейности",  представиха новата финансова рамка, която е  в размер на 39 673 320 лв. "Това е рекордно висок бюджет, но всяка година делът на общината за дофинансиране на държавните дейности нараства”, подчерта на обсъждането кметът.

    Кметът на общината Иво Димов заяви, че проектобюджетът за 2020 г. е цели подобряване качеството на живот, социалната и културна среда и изграждане на предпоставки за по-добър достъп до основните услуги. Насочен е към осигуряване на широка публичност за политиките на общинската администрация по отношение на изграждането на нов облик на града и разкриването на нови възможности за устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността и привлекателността на региона. 

    46% процента от бюджет 2020 е за образование, където средствата възлизат на 18 292 711 лв., предвидени за училища и детски градини.

    В проекта на финансова рамка за догодина, заложените приходи за делегираните от държавата дейности възлизат на 20 824 852 лв. Размерът на планираните общински приходи е 18 848 468 лв., oт които 17 535 865 лв. са за финансиране на местни дейности, а 1 312 603 лв. са за дофинансиране на делегираните от държавата дейности. Целевата субсидия за капиталови разходи ще е в размер на 1 148 600 лв., която ще нарасне на 2 879 600 лв. с общата изравнителна субсидия.

    Осигурени са средства във всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, култура, спорт. За социално осигуряване подпомагане и грижи са предвидени 2 620 933 лв., за здравеопазване 823 634 лв., за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда 7 654 884 лв., за култура, спорт и други 2 976 360 лв. и др.  

    Инвестиционната програма за 2020 г. е на стойност 1 433 834 лв. По-важни акценти в нея са: реконструкция на бул. „Стефан Стамболов” от кръстовището с ул. „Захари Зограф” до мост на река Марица, отсечката ще бъде изцяло асфалтирана, като през тази година бе положена нова асфалтова настилка върху моста, а Общината търси финансиране за рекоронструкцията на цялото съоръжение над раката.

    Предвижда се още  рехабилитация на част от ул. „Найден Геров” и основен ремонт на ул. „Иван Катъров” в Меричлери и на ул. „Вела Пеева” в с.Брод, която е в лошо състояние заради ремонта на участъка от Димитровград до Симеоновград и позиционирането на тежка техника в селото, както и дофинансиране на основен ремонт на сградата на ОУ „Д.Н.Матевски” в Меричлери по проект „Красива България”.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      За
      Заинтересован
      1 0
      20:15, 27 дек 2019
      Ние,димитровградчаните в странство,много се интересуваме от бюджета.Очевидно парите са малко,данъците високи,а краденето не спира.Къде в бюджета на града,а и на другите градове, се вижда огромният подем на ГРЕБономиката?Всяка година виждам нови млади българи идващи тук?Защо ли не остават по градовете в България?
    Последни новини