18-годишният Георги извади кръста на Йордановден от водите на река Марица в Димитровград

    18-годишният Георги Атанасов от ПМГ "Иван Вазов" - Димитровград извади кръста на Йордановден от ледените води на река Марица. С това той успя да детронира смелчагата Янислав, който 3 поредни години се преборваше за разпятието.

    За 3-та поредна година Янислав извади кръста на Богоявление в Димитровград

    28 бяха младежите, които при температура от +4 градуса и леден вятър, се хвърлиха във водите за кръста тази година. За всички Общината бе предвидила награди за тяхната смелост, а победителят Георги взе и голямата награда под формата на 300 лева за успеха си. Сумата от 100 лева бе от Общината, още по 100 лв лично от себе си му връчиха кметът Иво Димов и депутатът от Димитровград Виолета Желева. Освен паричната награда, победителят си тръгна и с пита и бутилка вино, дарени му от кмета Димов. Всеки от останалите участници получи по 20лв и подаръчна торбичка от община Димитровград.

    Георги си пожела здраве и щастие през новата 2020 г.

    Празнична литургия, отслужена от Архиерейски наместник Георги Тодев и мъжко хоро във водите на река Марица имаше още на Богоявление в Димитровград. По традиция от църквата "Свети Димитър" тръгна литийно шествие, начело на което бе Духовият оркестър на Димитровград. В шествието се включиха и много димитровградчани, които после наблюдаваха ритуала на брега на река Марица. За присъстващите миряни имаше светена вода, от която желаещите можеха да си вземат за вкъщи.

    За трета година ще отблежат Йордановден и в квартал Черноконево, където ритуалът с хвърляне на христовото разпятие в река Марица ще започне от 13:30 часа.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини