Таньо си запали огън до взривоопасна цистерна с кислород в двора на димитровградската болницата

Изображение 1 от 5

    Днес, 8 януари, бездомникът Таньо Танев си запали огън в двора на болница "Света Екатирина" в Димитровград, на няколко метра от взривоопасна цистерна с втечнен кислород под налягане. Бездомникът, както той сам се определя, запалил огъня в една от зелените площи на болницата, точно до Детско отделение, Родилно отделение и на метри от входа на Центъра за спешна медицинска помощ. Огънят бе потушен от служители на болницата, но бездомникът остана в градинката й.

    Таньо каза, че е запалил огъня за да се топли, като в него горяха чифт дънки и дребни клонки от полянката. Тази гледка бе притеснителна, не само защото някой си пали огън в двора на болницата, но и защото той бе на не повече от 10 метра от цистерната с втечнен кислород на болницата, която е под високо налягане и е взривоопасно съоръжение. При евентуален взрив пораженията биха били много големи, като е възможно да има и човешки жертви, ако има хора в близост до съда за съхранение на втечнен кислород под високо налягане, захранващ отделенията на болницата.

    По думите на директора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - София Григор Къшев в интервю пред БНТ, съдовете за втечнен кислород са изключително опасни. Според Къшев, ако подобна инсталация се взриви в сграда, тя би била унищожителна за цялата постройка и това е причината те да се монтират извън основните сгради на болниците.

    Огънят вероятно не е бил директна заплаха за кислородната инсталация, ако тя е в пълна изправност, но при евентуални течове опасността от инцидент е висока, според специалисти.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      C2
      c2h5OH
      1 -1
      21:48, 8 яну 2020
      Голяма новина, и как ще гръмне таз цистерна с кислород не ми стана много ясно ама карай. Толкова години се втечнява кислород в химкомбината и пожари в амониева е имало ама до взрив не се е стигало. По скоро искахте да наблегнете на бездомника...ама това вече е друга бира.....
    • 2
      Ра
      Рали
      3 -1
      08:52, 9 яну 2020
      Няма ли кризисен център в нашия град, където да подслонят този човек.
      • Ти
        Тина
        2 0
        09:33, 9 яну 2020
        Кризистния център е за други, а бездомниците не са един и двама, повече са за съжаление.
    • 3
      К
      К
      0 -2
      10:32, 9 яну 2020
      Таньо загина
    • 4
      Ра
      Рали
      3 -1
      13:02, 9 яну 2020
      Ако в така наречения кризисен център е било празно, а този бездомник е оставен да умре от студ , това значи,че всички "грижи" за хора в риск са паратика работа.
    Последни новини